Fokus

Rusija razmatra evakuaciju svojih građana iz Avganistana: Potrudićemo se da pomognemo svima

Komentari

Autor: Tanjug

18/08/2021

-

21:45

Rusija razmatra evakuaciju svojih građana iz Avganistana: Potrudićemo se da pomognemo svima
Aerodrom u Kabulu - Copyright Tanjug/AP/Maxar Technologies

veličina teksta

Aa Aa

Ruska ambasada u Avganistanu je potvrdila da razmatra organizovanje čarter letova i evakuaciju svojih građana iz Avganistana.

"Razmatramo kako da organizujemo čarter letove za evakuaciju državljana Rusije, ali potrudićemo se da pomognemo svima", navodi se u saopštenju ruske ambasade u Kabulu, prenosi TASS.

Iz ambasade je stigla potvrda da je avion kompanije Uter danas stigao u Kabul iz Moskve, ali i da nije planirala evakuacija tim avionom.

"Utairov avion koji je stigao u Kabul nije predviđen za evakuacijudržavljani Rusije. Zakupila ga je misija UN za pomoć Avganistanu (UNAMA) i koliko znamo UNAMA sprovodi rutinsku rotaciju osoblja. Format njihove misije je promenjen u humanitarni i potrebno im je novo osoblje. Oni će nastaviti sa radom u Kunduzu, u Džalalabadu i u Kandaharu", saopštila je ambasada Ruske Federacije u Kabulu.

UN premestile svoje službenike u Kazahstan

Ujedinjene nacije premestile su 100 međunarodnih službenika iz Avganistana u Kazahstan kako bi mogli da rade, a u saopštenju navode da su "posvećene tome da ostanu i pruže podršku avganistanskom narodu".

UN u Avganistanu imaju oko 300 svojih službenika i 3.000 domaćih, piše Rojters.

"Ovo je privremena mera koja treba da omogući Ujedinjenim nacijama dalju isporuku pomoći narodu Avganistana uz minimalne smetnje, dok se istovremeno smanjuje rizik za zaposleno osoblje", rekao je portparol UN Stefan Dijarik.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet