Fokus

Oluja Henri donosi razorne vetrove i obimne padavine: Stručnjaci upozoravaju na opasnost od poplava

Komentari

Autor: AP

22/08/2021

-

22:24

Oluja Henri donosi razorne vetrove i obimne padavine: Stručnjaci upozoravaju na opasnost od poplava
Uragan Henri - Copyright Tanjug/AP/Craig Ruttle

veličina teksta

Aa Aa

Tropska oluja Henri tokom popodneva je pogodila obalu Rod Ajlenda, jaki vetrovi oštetili su desetine hiljada domaćinstava, a zbog kiša je došlo do poplava u Nju Džersiju i Masačusetsu.

Oluja je donela jake vetrove brzine od 60 km na sat, izveštava Nacionalni centar za uragane.

Zvaničnici su ranije upozorili na opasnost od poplava u narednih nekoliko dana.

Građani u južnoj Novoj Engleskoj i Njujorku spremili su se za mogućnost rušenja drveća, produženih nestanka struje i poplava zbog oluje koja bi mogla da se zadrži do ponedeljka.

U državi Rod Ajlend, oko 74.000 stanovnika ostalo je bez struje, brojni mostovi su privremeno zatvoreni, a putevi gotovo neprohodni. 

Kolet Čisolm, 20-godišnjakinja iz Rod Ajlenda rekla je za AP da su talasi znatno veći od uobičajenog, ali ona nije zabrinuta.

Rod Ajlend su i ranije pogađale tropske oluje, kao na primer Sendi 2012. godine, oluja Ajrin 2011. ili uragan Bob 1991. godine.

Stanje u Konektikatu

Južnije u Konektikatu, 61-godišnji geolog Pol Muniz koji živi u blizini marine spremno je čekao ovu oluju. Naime, nakon jedne od prethodnih prirodnih katastrofa ovog tipa muškarac je uložio 50.000 dolara kako bi svoj dom podigao na dva metra iznad zemlje.

U ovoj državi je takođe nestalo struje u oko 28.000 domaćinstava.

Iako je vetar bio razoran u određenim područjima, stručnjaci su upozorili da mnogo veća opasnost preti od poplava, budući da se u narednom periodu očekuju obimne padavine.

Maršal Šeperd, direktor programa za nauku o atmosferi na Univerzitetu u Džordži i bivši predsednik Američkog meteorološkog društva, rekao je da je oluja Henri spora, ali situacija može znatno da se pogorša zbog obimnih padavina koje se očekuju.

Predsednik SAD Džo Bajden proglasio je stanje krize su većem delu regiona. Kako navode u Beloj kući, Bajden o pripremama na oluju razgovarao sa severoistočnim guvernerima.

Glavni aerodromi u regionu ostali su otvoreni, iako je više stotina letova otkazano. Usluge na ograncima prigradskog železničkog sistema u Njujorku obustavljene su.

Komentari (0)

Svet