Fokus

Talibani sprečavaju Avganistance da dođu do aerodroma, "situacija dramatična, nasilje talibana intenzivno"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, BBC

25/08/2021

-

10:55

Talibani sprečavaju Avganistance da dođu do aerodroma, "situacija dramatična, nasilje talibana intenzivno"
Talibani sprečavaju Avganistance da dođu do aerodroma, "situacija dramatična, nasilje talibana intenzivno" - Copyright Tanjug AP/Andrea Comas, Senior Airman Taylor Crul/U.S. Air Force via AP, Rahmat Gul

veličina teksta

Aa Aa

Talibani sprečavaju avganistanske državljane da dopru do kabulskog aerodroma, dan nakon što je njihov portparol saopštio da će prolaz biti dozvoljen samo stranim državljanima i sve je izvesnije da neće svi Avganistanci koji su sarađivali sa savezničkom vojskom moći da budu spaseni. 

Španska ministarka odbrane  Margarita Robles kaže da je situacija dramatična i da je nasilje talibana intenzivno.

Talibani su postavili kontrolne punktove pet kilometara od severne kapije aerodroma, oko koje se proteklih dana okupila većina Avganistanaca koji žele da napuste zemlju, javlja Al Džazira.

Dopisnik katarske TV mreže Čarls Straford navodi da se situacija promenila preko noći.

"Ne dozvoljavaju prolaz nikome ko ne može da dokaže da ima američku vizu, američki pasoš ili pozivno pismo iz SAD ili neke od zemalja članica NATO", naveo je on u izveštaju.

Dodao je da je situacija slična i na istočnoj kapiji.

"Situacija je sve teža i to se oseća širom Kabula. Oseća se da panika raste", napisao je.

AP/Uncredited

 

Neki Avganistanci koji su se spremali da napuste aerodrom, odustali su privremeno od toga i vratili se kućama, prenosi BBC.

Kako se navodi, oni se plaše za svoju bezbednost ukoliko se upute ka aerodromu, nakon najave talibana da Avganistancima neće biti dozvoljeno napuštanje Kabula.

Da je evakuacija gotovo nemouža potvrdila je i španska ministarka odbrane Margarita Robles koja je navela da ova zemlja neće moći da spasi sve Avganistance koji su zajedno sa španskim trupama služili u Avganistanu zbog "dramatične" situacije na terenu. 

Prema njenim rečima, talibanski kontrolni punktovi i nasilje otežavaju ljudima da stignu do aerodroma u Kabulu kako bi se ukrcali na jedan od svakodnevnih španskih vojnih letova iz Avganistana, prenosi britanski list "Gardijan".

"Evakuisaćemo što je moguće više ljudi, ali ima onih koji će ostati zbog razloga koji ne zavise od nas, već od trenutne situacije", poručila je Robles za radio "Kadena Ser".

"Čak i za one koji stignu do Kabula, pristup aerodromu je veoma komplikovan", rekla je ona, opisujući situaciju kao "dramatičnu" budući da agresija talibana eskalira.

Robles kaže da španske trupe pokušavaju da pomognu Avganistancima "zaglavljenim" ispred aerodroma u Kabulu.

"Do jutros je bilo nemoguće napustiti aerodrom u Kabulu. U poslednjih nekoliko sati, razmatra se jedna opcija jer je nasilje talibana vrlo intenzivno", izjavila je Robles novinarima, ne navodeći dodatne detalje.

Talibani: Potreban nam je talenat Avganistanaca

Portparol talibana Zabihula Mudžahid saopštio je juče da je taj pokret zatvorio put za kabulski aerodrom, a da je prolaz dozvoljen samo stranim državljanima.

On je na konferenciji za novinare ocenio je da je okupljanje na aerodromu "opasno" i da bi ljudi mogli da "izgube živote".

Mudžahid je pozvao Avganistance koji se okupljaju na aerodromu u želji da pobegnu iz zemlje da se vrate kućama, ističući da talibani "garantuju za njihovu bezbednost".

"Tražimo od Amerikanaca da ne ohrabruju Avganistance da odu... Potreban nam je njihov talenat", rekao je on.

Kada je u pitanju evakuacija stranih državljana, Mudžahid je rekao da je njima dozvoljeno da odu.

Lideri G7 na sastanku nisu ubedili predsednika SAD Džozefa Bajdena da produži rok za evakuaciju američkih državljana, koji je trenutno do 31. avgusta, a on je izjavio da je "bolje da se sve to što pre završi".

Talibani su u nekoliko navrata rekli da porduženje ovog roka neće biti izvodljivo, i da ima "sasvim dovoljno vremena za evakuacije stranaca".

Prema saopštenjima Bajdenove administracije, procenjuje se da ima između 50.000 i 60.000 Avganistanaca koji su saveznici SAD, i koje bi bilo potrebno evakuisati.

Jedan broj njih već je napustio zemlju, ali je nejasno koliko ih je još ostalo.

Rab: Hoćemo da sprečimo teror talibana

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dominik Rab saopštio je da njegova zemlja želi da izvrši raspoloživim sredstvima maksimalan pritisak kako bi sprečila talibane da Avganistan pretvore u leglo terora.

Tanjug AP/Rahmat Gul

 


Rab je u izjavi za Tajms radio naveo da je odluka premijera Borisa Džonsona da se sastanak G7 održi u utorak od velike važnosti, ali da vlada treba da potraži širu podršku i van te grupe zemalja za rešavanje situacije u Avganistanu.

“Razgovarao sam sa Kinom, Pakistanom, Indijom i pokušaćemo da sazovemo sastanak stalnih članica Saveta bezbednosti kako bismo dogovorili smernice za dalje korake”, rekao je britanski ministar, prenosi Gardijan.

On je potvrdio da će u pritisku na talibane koristiti sve mehanizme koji su na raspolaganju, moguće sankcije, ograničen pristup međunarodnim finansijskim institucijama i drugo.

"Ako talibani žele da pomoć stiže u Avganistan, ona neće ići preko njih, i u tom smislu moraće da dozvole pristup za nevladine organizacije i UN", naglasio je Rab.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet