Fokus

Bajden obećao odmazdu zbog napada na aerodrom u Kabulu, pripadnik Islamske države likvidiran dronom

Komentari

Autor: Tanjug

28/08/2021

-

08:42

Bajden obećao odmazdu zbog napada na aerodrom u Kabulu, pripadnik Islamske države likvidiran dronom
Bajden obećao odmazdu zbog napada na aerodrom u Kabulu, pripadnik Islamske države likvidiran dronom - Copyright Tanjug/Cpl. Davis Harris/U.S. Marine Corps via AP

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Američke Države izvele su napad dronom protiv jednog pripadnika takozvane Islamske države (ID-K) u istočnom Avganistanu, koji je radio na planiranju napada na aerodrom u Kabulu u kojem je poginulo 13 američkih vojnika i više od 170 civila, a predsednik SAD Džozef Bajden zarekao se da će Amerika pronaći sve odgovorne i kazniti ih.

Predsednik SAD je tokom emotivnog obraćanja naciji potvrdio da je izdao naređenje Pentagonu da pripremi planove za odmazdu i udare na pripadnike organizacije koja stoji iza smrtonosnog napada, prenosi Rojters.

U međuvremenu, američka vojska je saopštila da je u napadu bespilotnih letelica na metu u istočnom Avganistanu, u provinciji Nangahar, uspela da likvidira planera napada na aerodrom u Kabulu koji pripada frakciji tzv. Islamske države (IS-K), preneo je BBC.

"Prema prvim informacijama, ubili smo osobu koja nam je bila meta. Ne mislimo da je bilo civilnih žrtava", saopšteno je iz Pentagona.

Ubijeni organizator samoubilačkog napada bio je pripadnik frakcije Islamske države iz pokrajine Korasan – IS-K i radio je na planiranju "budućih napada", izjavio je za Glas Amerike jedan visoki zvaničnik Pentagona.

On je dodao da je dron poleteo u misiju iz američke baze u regionu Bliskog istoka, ali van Avganistana.

Procenjuje se da je u poslednje dve nedelje iz Avganistana evakuisano više od 100.000 ljudi, a rok koji su SAD odredile svojim snagama da napuste Avganistan ističe u utorak, 31. avgusta.

Dopisnik BBC-ja iz Kabula Lis Duse rekao je da se američke i britanske trupe "pakuju da odu sa aerodroma" i da je "pitanje vremena kada će talibani preuzeti".

Avganistan: Zapadne snage pripremljene za nove napade

Zapadne snage koje upravljaju evakuacijom iz Avganistana pripremljene su za nove terorističke napade nakon što su SAD izvele akciju odmazde bespilotnom letelicom i likvidirale, kako se veruje, "planera" tzv. ID-K samo dva dana nakon što je ta grupa preuzela odgovornost za smrtonosni bombaški napad ispred aerodroma u Kabulu.


Među više od 90 ubijenih u samoubilačkom napadu tzv. IS-K, bilo je i 13 pripadnika američke vojske, što je najsmrtonosniji incident za američke trupe u Avganistanu u poslednjih 10 godina, prenosi Rojters.

"Prvi pokazatelji su da smo uspešno likvidirali metu. Znamo da nema civilnih žrtava", saopšteno je iz Pentagona.

Centralna komanda oružanih snaga SAD potvrdila je da se napad dogodio u provinciji Nangarhar, istočno od Kabula, na granici s Pakistanom.

Bela kuća je upozorila da će naredni dani biti najopasniji u američkoj operaciji evakuacije, u kojoj je, prema navodima Pentagona, iz Avganistana odvedeno preko 110.000 ljudi.

Predstavnik Pentagona Džon Kirbi veruje da još postoje "specifične i verodostojne" pretnje po bezbednost na kabulskom aerodromu.

"Spremni smo i očekujemo nove pokušaje. Pratimo ove pretnje, vrlo, vrlo konkretno, praktično u realnom vremenu.", rekao je Kirbi novinarima u Vašingtonu.

Komentari (0)

Svet