Fokus

Stotine Avganistanaca u protestu ispred banke u Kabulu, danima ne mogu da podignu novac

Komentari

Autor: Tanjug

28/08/2021

-

14:30

Stotine Avganistanaca u protestu ispred banke u Kabulu, danima ne mogu da podignu novac
Stotine Avganistanaca u protestu ispred banke u Kabulu, danima ne mogu da podignu novac - Copyright Tanjug/AP Photo/Khwaja Tawfiq Sediqi

veličina teksta

Aa Aa

Stotine Avganistanaca protestovalo je danas u jednoj banci u Kabulu, dok su drugi formirali dugačke redove na bankomatima.

Među demonstrantima u banci u Kabulu bilo je mnogo državnih službenika koji su zahtevali plate, za koje kažu da im nisu isplaćivane u protekla tri do šest meseci, prenosi AP.

Službenici su istakli da, iako su banke ponovo otvorene pre tri dana, niko nije uspeo da podigne gotovinu.

Bankomati i dalje rade, ali podizanje novca je ograničeno na oko 200 dolara koji mogu da se podignu na svaka 24 sata, što doprinosi stvaranju dugih redova.

Zavise od međunarodne pomoći

Na aerodromu u Kabulu hiljade ljudi se i dalje okuplja u nadi da će pobeći iz zemlje, čak i nakon što je u samoubilačkom napadu u četvrtak poginulo 169 Avganistanaca i 13 pripadnika američke vojske i usled upozorenja na nove napade.

Masovna evakuacija sa aerodroma u Kabulu pod vođstvom Sjedinjenih Američkih Država se polako završava, a mnoge zapadne zemlje su završile sopstvene napore za evakuaciju pre isteka roka koji je 31. avgusta.

Avganistan u velikoj meri zavisi od međunarodne pomoći, koja pokriva oko 75 odsto budžeta vlade koji podržava Zapad.

Talibani su rekli da žele dobre odnose sa međunarodnom zajednicom i obećali su umereniji oblik islamske vladavine nego kada su ranije upravljali zemljom, ali su mnogi Avganistanci duboko skeptični.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet