Fokus

Napad u Kongu: Pobunjenici presreli konvoj i zapalili 16 vozila, strahuje se da je nestalo 80 osoba

Komentari

Autor: Tanjug

01/09/2021

-

20:28

Napad u Kongu: Pobunjenici presreli konvoj i zapalili 16 vozila, strahuje se da je nestalo 80 osoba
Kongo - Copyright Tanjug/AP/Al-hadji Kudra Maliro

veličina teksta

Aa Aa

Naoružani pobunjenici postavili su danas zasedu jednom konvoju i zapalili 16 vozila u istočnom Kongu, a strahuje se da je oko 80 ljudi nestalo u tom napadu, rekao je Žan-Pol Nagondi, portparol vlade okruga Ituri.


On je za napad okrivio islamističku militantnu grupu Udružene demokratske snage (ADF) i kritikovao spor odgovor vojske na napad, prenosi Rojters.

"Vojska samo čeka da pobunjenici pobiju stanovništvo i tek tada jure za njima bez ikakvih pozitivnih rezultata. Moramo da vidimo da vojska pokreće dobru ofanzivu protiv ADF-a umesto da svaki put igra odbranu", rekao je Nagondi.

Vlada Konga je početkom maja proglasila vanredno stanje u Severnom Kivuu i u Ituri, u pokušaju da stane na put velikom porastu nasilja, ali uprkos tome napadi ADF se nastavljaju.

Prema izveštaju agencije za mapiranje krize u istočnom Kongu (KST), broj ubijenih civila se dodatno povećao od kako je pojačan broj vojnika.

Islamska država je preuzela odgovornost za brojne napada za koje je krivica bila pripisivana ADF-u, iako eksperti UN nemaju opipljive dokaze o tome da IS kontroliše operacije ADF-a, navodi Rojters.
 

Komentari (0)

Svet