Fokus

Gvineja ponovo ponovo otvorila granice nakon vojnog udara

Komentari

Autor: Tanjug

06/09/2021

-

13:24

Gvineja ponovo ponovo otvorila granice nakon vojnog udara
Gvineja ponovo ponovo otvorila granice nakon vojnog udara - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Gvineja je, nakon puča, ponovo otvorila svoje kopnene i vazdušne granice iz komercijalnih i humanitarnih razloga, izjavio je vojni portparol na državnoj televiziji.

Vojnici koji su svrgnuli gvinejskog predsednika Alfe Kondea pozvali su njegove ministre i najviše zvaničnike vlade na sastanak, dan nakon nasilnog svrgavanja sa vlasti, koje je izazvao međunarodnu osudu.

Portparol elitne vojne jedinice koja je izvela puč rekao je na državnoj televiziji da će se nedolazak na sastanak smatrati "pobunom", prenosi Rojters.

Saobraćaj je obnovljen, a neke prodavnice su ponovo otvorene oko glavnog upravnog okruga Kalum u Konakriju, koji je u nedelju tokom celog dana bio poprište snažne pucnjave dok su se specijalne snage borile sa vojnicima lojalnim Kondeu.

Portparol vojske rekao je na televiziji da su kopnene i vazdušne granice takođe ponovo otvorene.

Neizvesnost, međutim, ostaje jer, dok elitna vojna jedinica izgleda drži predsednika Kondea u pritvoru, drugi delovi vojske se još nisu javno oglasili.

profimedia

 

Jedinicu specijalnih snaga vodi bivši oficir francuskog legionara, pukovnik Mamadi Dumbuja, koji je u nedelju na državnoj televiziji rekao da su "siromaštvo i endemska korupcija" naterali njegove snage da smene Kondea sa funkcije.

Vojni udar naišao je na osudu nekih od najjačih saveznika Gvineje.

Afrička unija osudila je državni udar koji je izvela vojska u Gvineji i zatražila hitno oslobađanje predsednika Alfe Kondea.

Sjedinjene Američke Države i Ujedinjene nacije takođe su osudile udar koji je izvela vojska u Gvineji i zatražile hitno oslobađanje uhapšenog predsednika Kondea.

"Ovakve akcije mogle bi da ograniče sposobnost Sjedinjenih Država i drugih međunarodnih partnera Gvineje da podrže zemlju", navodi se u saopštenju američkog Stejt departmenta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet