Fokus

Trudo kritikovao svog glavnog rivala O'Tula optužujući ga da se zalaže za ograničenja abortusa

Komentari

Autor: Tanjug

09/09/2021

-

09:17

Trudo kritikovao svog glavnog rivala O'Tula optužujući ga da se zalaže za ograničenja abortusa
Trudo kritikovao svog glavnog rivala O'Tula optužujući ga da se zalaže za ograničenja abortusa - Copyright Tanjug/Sean Kilpatrick/The Canadian Press via AP

veličina teksta

Aa Aa

Kanadski premijer Džastin Trudo, suočen s mogućim izbornim porazom, kritikovao je svog glavnog rivala, lidera konzervativaca Erin O'Tula optužujući ga da se zalaže za ograničenja abortusa i slabiju kontrolu oružja.


Na kraju dvočasovne rasprave lidera na francuskom, tokom TV debate u izbornoj kampanji, Trudo je rekao da je O'Tul stao na stranu lobista za naoružanje i da želi da poništi zabranu jurišnog oružja koju je uvela njegova liberalna vlada, prenosi Rojters.

On je takođe podsetio da je na desetine konzervativnih poslanika glasalo za nacrt zakona kojim se predlaže ukidanje abortusa, a koji je odbijen u Donjem domu tokom juna.

O'Tul, koji je dosledno napadao odluku Trudoa da raspiše vanredne izbore tokom pandemije kovid 19, uzvratio je da će vođa liberala "reći bilo šta da pobedi" i rekao da se zalaže za pravo na pobačaj.

Prošle nedelje on je odustao od predizbornog obećanja da će ukinuti zabranu nekih jurišnih oružja nakon što ga je kanadski premijer optužio da lobira za naoružanje.

Dvosatna rasprava u sredu bila je druga i poslednja koja je održana na francuskom jeziku koji se pretežno govori u Kvebeku, pokrajini koja ima 78 od 338 mesta u Donjem domu i ključna je za svaku stranku koja želi da osvoji vlast.

Lideri će danas održati još jednu debatu na engleskom, jeziku kojim govore dve trećine od 38 miliona stanovnika Kanade.

Ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da bi konzervativci mogli da pobede na izborima 20. septembra, čime bi se okončalo šest godina vladavine liberala.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet