Fokus

Policija u Hongkongu pretresla Muzej žrtvama na Tjenanmenu zbog nezakonitih okupljanja

Komentari

Autor: Tanjug

09/09/2021

-

11:25

Policija u Hongkongu pretresla Muzej žrtvama na Tjenanmenu zbog nezakonitih okupljanja
Policija u Hongkongu pretresla Muzej žrtvama na Tjenanmenu zbog nezakonitih okupljanja - Copyright Tanjug AP/Kin Cheung

veličina teksta

Aa Aa

Policija Hongkonga izvršila je danas pretres u prostorijama zatvorenog "Muzeja 4. juna", posvećenog žrtvama gušenja demonstracija 1989. godine na pekinškom trgu Tjenanmen.

Racija, o kojoj za sada nema više detalja, je usledila nekoliko sati nakon što je desetak aktivista priznalo krivicu pred sudom za učešće na nezakonitom okupljanju tokom prošlogodišnjeg obeležavanja godišnjice 4. juna, kada je policija zabranila skup, navodeći kao razlog koronavirus.

Policija je juče uhapsila četiri člana Hongkonškog saveza za podršku patriotskim demokratskim pokretima u Kini, koji organizuje ove godišnje skupove, a među njima je i predsednica organizacije Čov Hang Tung.

Vlasti su u avgustu zatražile informacije od Saveza o članstvu, finansijama i aktivnostima, koje je bio dužan da dostavi do 7.septembra, a u tom zahtevu je organizacija optužena da je agent stranih snaga.

Savez za podršku patriotskim demokratskim pokretima Kine tada je otvoreno osporio primenu zakona o nacionalnoj bezbednosti u Hongkongu, i poručio da ga policija koristi za proizvoljno označavanje prodemokratskih organizacija kao stranih agenata.

Nakon što je Savez saopštio da neće pružiti tražene informacije, usledila su juče hapšenja njegovog rukovdstva zbog nepoštovanja zahteva po zakonu o nacionalnoj bezbednosti.

Nekoliko vođa saveza, uključujući advokata Alberta Hoa i aktivistkinju Li Čeuk-ian, već su iza rešetaka nakon što su osuđeni za svoje uloge u nezakonitim okupljanjima tokom 2019.godine.

Savez je najpoznatiji po tome što je organizator bdenja uz sveće u Hongkongu, na godišnjicu krvavog obračuna sa demonstrantima na pekinškom trgu Tjenanmen 4. juna 1989, a ovaj događaj u parku Viktorija je svake godine posećivao veliki broj ljudi.

Vlasti Hongkonga su zabranile okupljanja u poslednje dve godine, navodeći kao razloge rizike po javno zdravlje zbog pandemije, iako kritičari veruju da je zabrana deo konstantnog suzbijanja opozicije nakon višemesečnih antivladinih protesta 2019. godine.

Više od milion studenata i radnika je 1989. godine okupilo se na trgu Tjenanmen u Pekingu, započevši najveće proteste u istoriji komunističke Kine na kojima se zahtevalo više demokratije i slobode, a posle šest nedelja mirnih demonstracija vlasti su brutalno ugušile protest, a do danas se ne zna tačan broj poginulih.

Komentari (0)

Svet