Fokus

Kina pomaže Avganistanu sa više od 30 miliona dolara, Peking šalje hranu i vakcine

Komentari

Autor: Tanjug

12/09/2021

-

08:37

Kina pomaže Avganistanu sa više od 30 miliona dolara, Peking šalje hranu i vakcine
Kina pomaže Avganistanu sa više od 30 miliona dolara, Peking šalje hranu i vakcine - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kina je najavila paket pomoći od skoro 31 milion dolara za Avganistan, što je jedno od prvih novih obećanja o stranoj pomoći za zemlju pod vlašću talibana.


Pomoć će uključivati hranu, zalihe za zimu i vakcine protiv kovida 19.

"Kina je odlučila da hitno obezbedi Avganistanu žitarice, zimske zalihe, vakcine i lekove u vrednosti od 30,96 miliona dolara prema potrebama avganistanskog naroda", navodi agencija Sinhua.

Najava paketa pomoći stigla je istog dana kada je Kina saopštila da će održati komunikaciju sa talibanskim vođama, nakon što su preduzeli "neophodan korak" u uspostavljanju privremene vlade, preneo je Glas Amerike.

U razgovoru sa kolegama iz Pakistana, Irana i Tadžikistana, Uzbekistana i Turkmenistana, kineski ministar inostranih poslova Vang Ji rekao je da će pomoć doprineti obnovi ratom razorene zemlje.

On je takođe rekao da će Kina pomoći u borbi protiv terorizma i trgovine drogom.

"Kineska strana pridaje veliki značaj najavi avganistanskih talibana o privremenoj vladi. Ovo je neophodan korak u obnavljanju domaćeg poretka i prelasku na posleratnu obnovu", rekao je Vajng, prenosi "Saut Čajna morning post."

Vang je pozvao talibane da prekinu veze sa svim terorističkim grupama, optužujući Islamski pokret Istočni Turkestan za napade u kineskom Sinđijangu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet