Fokus

Od sutra počinje da stiže novčana pomoć za gotovo 100.000 građana Gaze

Komentari

Autor: Tanjug

12/09/2021

-

17:41

Od sutra počinje da stiže novčana pomoć za gotovo 100.000 građana Gaze
Od sutra počinje da stiže novčana pomoć za gotovo 100.000 građana Gaze - Copyright Tanjug/AP/Heidi Levine

veličina teksta

Aa Aa

UN će sutra početi da dele novčanu pomoć hiljadama siromašnih porodica u Gazi u okviru programa koji finansira Katar, saopštio je izaslanik UN za Bliski istok Tor Venesland.

Pomoć će od sutra početi da prima gotovo 100.000 građana Gaze, objavio je Venesland na Tviteru.

Katar je donirao stotine miliona dolara Gazi od rata 2014. godine između Hamasa i Izraela, dok su ponovljeni sukobi između dve strane u maju podstakli zahteve Izraela i SAD da se revidiraju isplate kako bi se obezbedilo da ne stignu do Hamasa, koje mnoge zapadne zemlje smatraju terorističkom organizacijom, prenosi Rojters.

Od tada su, kako navodi britanska agencija, isplate bile obustavljene.


Prema revidiranoj šemi finansiranja koju koordiniraju Katar i UN, a podržava Izrael, novac će se deliti na više od 700 distributivnih mesta širom Pojasa Gaze, saopštio je zvaničnik UN.

Tanjug/ AP Photo/Ariel Sćalit

 

Katar takođe treba da pruži pomoć državnim službenicima u ministarstvima koja su pod kontrolom Hamasa, prema sporazumu sa bankama u nadležnosti Palestinske uprave (PA), koju podržava Zapad. PA se u petak povukla iz dogovora zbog zabrinutosti da bi moglo doći do pravnih pitanja.

Izraelski premijer Naftali Benet je ranije rekao da će obezbediti da novac stigne do svih onih kojima je to potrebno u Gazi, gde živi oko dva miliona Palestinaca.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet