Fokus

Avganistanac koji je u američkom napadu u Kabulu izgubio ćerku za Euronews: "Samo bog zna moju bol"

Komentari

Autor: Euronews/Anelise Borges

13/09/2021

-

22:01

Avganistanac koji je u američkom napadu u Kabulu izgubio ćerku za Euronews: "Samo bog zna moju bol"
Avganistanac koji je u američkom napadu u Kabulu izgubio ćerku za Euronews: "Samo bog zna moju bol" - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Avganistanac po imenu Emal u napadu dronom u Kabulu izgubio je ček deset članova svoje porodice. SAD su dronom ciljale navodnog bombaša-samoubicu, a Emal u ispovesti za Euronews priča kakav ga je prizor zatekao kada se vratio kući.

Reporterka Euronews-a Anelis Boržes kaže da je prvi put čula za Emala upravo kada su američke snage izvele napad dronom u Kabulu, koji je, kako su rekli, ciljao bombaša samoubicu u automobilu, osumnjičenog za planiranje napada na aerodrom.

Tog dana je život izgubilo deset članova Emalove porodice, uključujući i njegovu trogodišnju ćerku Maliku i njegovog starijeg brata Zemaraija Ahmadija.

"Samo bog zna moju bol", rekao je kada ga je Boržes konačno upoznala na mestu američkog napada, odmah pored ogromnih redova ruševina koje su i dalje zauzimale celo dvorište.

Bilo mu je potrebno oko 15 sekundi da nabroji imena onih koji su poginuli u raketnom napadu koji su ciljali njegov dom 29. avgusta.

Euronews

 

Jedan američki zvaničnik rekao je da je napad izveden dronom i da je druga eksplozija pokazala da je vozilo bilo napunjeno "znatnom količinom eksplozivnog materijala". Međutim, Emal te tvrdnje negira. 

"Znate da su SAD napravile veliku grešku u ciljanju civila ovde. To je greška. Trebalo je prvo da nađu informacije o mojoj poridici, o mom bratu, šta je njegov posao, šta radi, šta rade članovi porodice. Posle toga, mogli su da nas ciljaju", rekao je on.

Očevici govore da je jedna velika eksplozija potresla naselje, a prvi snimak je pokazao crni dim kako se diže u nebo. Emal je opisao horor koji je zatekao kada je došao kući i pronašao tela voljenih razbacana po dvorištu i trotoaru. 

"Neki od njih, kao moja ćerka, sinovi mog brata... bili su u delovima, nažalost. Bili su komadi mesa. Bilo je užasno", ispričao je on.

Američka istraga

Američka Centralna komanda je navela da istražuje navode o civilnim žrtvama. Međutim, Emal kaže da niko nije došao da pokupi dokaze dosad.

"Niko nije došao, samo novinari. Niko iz vlade, ili iz SAD, niko nije došao tu za nas, zbog saučešća", dodao je on.

Američki general Mark Mili kaže da su "procedure pravilo ispraćene" i da je napad bio "bio pravičan". Pentagon tvrdi da je Zemarai Ahmadi bio "posrednik Islamske države", i da je njegov automobil bio put eksploziva, što je predstavljalo neizbežnu pretnju za američke trupe.

Međutim, istraga "Njujork tajmsa", zasnovana na snimcima ispratila je kretanje Zemaraja Ahmadija pre nego što je ubijen. Ono što su pronašli sugeriše da Ahmadi nije bio neizbežna pretnja američkim trupama, već dugogogodišnji humanitarni radnik. I da on nije nosio eksplozivni materijal, već balone sa vodom u kuću zbog nedostatka vode u naselju.

Euronews

 

Posebna imigraciona viza

Četiri dana pre nego što je Ahmadi ubijen, američka nevladina organizacija za koju je radio aplicirala je da njegova porodica bude raseljena u SAD. U vreme napada, i dalje su čekali odobrenje.

Emal kaže da su sada planovi za relociranje u Ameriku odbačeni. Želeo je takođe da pošalje poruku stranim nacijama. 

"Moja poruka za SAD i druge države je da bi trebalo da probaju da izbegnu greške u Avganistanu. Ne pokušavajte da ciljate civile. Avganistanci vole članove svoje porodice mnogo i kada izgube oca ili brata ili sina to njima teško pada", naglasio je on.

SAD su od tada priznale da o Zemaraiju Ahmediju nisu znale ništa pre nego što je ubijen. Jutro posle napada u kom su poginuli članovi Emalove porodice, samoproklamovana grupa Islamska država zaista jeste napala aerodrom ponovo, koristeći rakete lansirane iz bele tojote, kao one Ahmedijeve.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet