Fokus

Otmičari sa severa Nigerije oslobodili 10 učenika, ali još njih 21 su i dalje u zatočeništvu

Komentari

Autor: Tanjug

19/09/2021

-

12:44

Otmičari sa severa Nigerije oslobodili 10 učenika, ali još njih 21 su i dalje u zatočeništvu
Otmičari sa severa Nigerije oslobodili 10 učenika, ali još njih 21 su i dalje u zatočeništvu - Copyright AP Photo/Sunday Alamba

veličina teksta

Aa Aa

Naoružani otmičari sa severa Nigerije oslobodili su 10 učenika nakon što im je plaćena otkupnina, ali je 21 učenik i dalje u zatočeništvu uprkos, obećanju da će danas svi biti pušteni.


Sveštenik Džon Hajab, predsednik lokalnog hrišćanskog udruženja, rekao je da su otmičari preuzeli otkupninu pre tri dana, kao i da je 10 oslobođenih učenika vraćeno roditeljima u subotu uveče, prenosi AP.

Nauružani otmičari upali su 5. jula u baptističku gimnaziju u Betelu i oteli najmanje 120 učenika iz đačkog doma. Od tada su puštane na slobodu različite grupe otetih đaka, a poslednja grupa oslobođena je 27. avgusta.

"Ovi banditi nas muče emocionalno, psihološki, fizički i finansijski i stavljaju nas pod ozbiljan pritisak. Kada odluče da puste određeni broj dece to je zbog toga što žele svež novac", rekao je sveštenik Džon Hajab.

Tokom prošle godine u Nigeriji je oteto oko 1.400 dece iz škola, skoro 200 ih je i dalje u zatočeništvu, a 16 je smrtno stradalo, rekao je predstavnik UNICEF u Nigeriji Piter Hokins izveštaču AP i upozorio da uoči početka nove školske godine bar milion dece strepi od povratka u đačke klupe.

To dodatno pogoršava obrazovnu krizu u ovoj zapadnoafričkoj zemlji u kojoj više od 10 miliona dece uopšte ne pohađa škole.

Neka od dece koja su bila u zatočeništvu kažu da osećaju traumu nedeljama nakon što su oslobađanja, a neki od učenika su potvrdili da se neće vraćati na nastavu.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet