Fokus

Džonson putuje u SAD - u fokusu klimatske promene

Komentari

Autor: Tanjug

19/09/2021

-

19:06

Džonson putuje u SAD - u fokusu klimatske promene
Boris Džonson - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Velike Britanije Boris Džonson danas putuje u četvorodnevnu posetu SAD gde će se sastati sa svetskim liderima na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija 21. septembra i na kojoj će apelovati na hitnu akciju da se spreče klimatske promene uoči klimatskog samita UN pod nazivom COP26 ove jeseni u Škotskoj.

Džonson će uz generalnog sekretara UN Antonija Gutereša biti domaćin sastanka o klimatskim promenama, preneo je AP.

Njih dvojica će razgovarati o potrebi da se pomogne zemljama u razvoju da se ublaži negativan uticaj klimatskih promena.

"Predstojeće nedelje, kako svetski lideri budu dolazili u Njujork na najveći diplomatski događaj godine, apelovaću na svakog od njih da preuzmu konkretne akcije po pitanju uglja, klime, automobila, zelenila, tako da možemo da načinimo uspešnim COP26 i načinimo naše klimatske ciljeve dostižnim", poručio je Džonson.

Velika Britanija je domaćin COP26 samita u periodu između 31. oktobra i 12. novembra u Glazgovu.

Cilj konferencije je da se ubede vlade, industrije i investitori da se obavežu da će smanjiti emisiju štetnih gasova i da će doprineti smanjenju globalnog zagrevanja ispod 1,5 stepeni.

Britanska vlada je navela da je 100 svetskih lidera potvrdilo da će prisustvovali samitu, ali se još ne zna da li će kineski predsednik Si Ðinping doći, niti da li će Kina definitivno poslati delegaciju.

Posle Generalne skupštine UN, Džonson i nova britanska ministarka spoljnih poslova Elizabet Trus posetiće Belu kuću, gde će sa američkim čelnicima razgovarati o klimatskim promenama, pandemiji kovida i međunarodnoj bezbednosti.

Ovo će biti prva Džonsonova poseta Beloj kući otkako je DŽozef Bajden postao predsednik SAD u januaru.

 

Komentari (0)

Svet