Fokus

Pahor u UN pozvao na efikasni multilateralizam

Komentari

Autor: Tanjug

24/09/2021

-

21:16

Pahor u UN pozvao na efikasni multilateralizam
Pahor u UN pozvao na efikasni multilateralizam - Copyright Tanjug AP/John Angelillo

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Slovenije Borut Pahor govorio je danas na 76. sednici Generalne skupštine UN o pandemiji kovida 19, klimatskim promenama, miru i bezbednosti, a pozvao je svetske lidere na efikasniji multilateralizam.

Pahor je pozdravio nameru generalnog sekretara UN Antonija Gutereša da organizuje široku debatu o zajedničkoj budućnosti, i poručio da ljudi moraju da se uključe u smislenu diskusiju i dijalog, čak i sa onima sa kojima se ne slažu, prenosi STA.

"Kultura dijaloga opasno se pogoršala zbog široko rasprostranjenih netolerantnih, uvredljivih, čak isključujućih govora mržnje", naglasio slovenački predsednik.

Pahor je izrazio najdublje saučešće svima onima koji su patili zbog pandemije kovida-19, za koju je rekao da se pokazala kao zahtevna i izazovna za društva, i koja je po njemu izrodila nove heroje poput medicinskih radnika, negovatelja, naučnika, ali i nastavnika i mladih generacija, koji su se borili sa ograničenim pristupom obrazovanju.

Slovenija obećala 500.000 evra programu KOVAKS

On je napomenuo i da je Slovenija obećala pola miliona evra KOVAKS -u, što je jedan od najvećih proporcionalnih udela.

Što se tiče klimatskih promena, on je poručio da je njegova zemlja, kao predsedavajuća EU posvećena cilju stvaranja klimatski neutralne Evropske unije do 2050.

Pahor je dodao da će Slovenija učiniti sve što može da doprinese uspehu konferencije COP26 u Glazgovu, i da je delovanje na ublažavanju, prilagođavanju i finansiranju klimatskih promena neophodno kako bi se ispunili ciljevi Pariskog sporazuma.

Što se tiče mira i bezbednosti, slovenački predsednik je rekao da je zavisnost od digitalnog prostora otkrila ranjivost na bezbednosne pretnje i sajber napade, ističući stepen štete koju takvi napadi nanose vitalnoj infrastrukturi, ekonomiji i društvu.

On je zaključio svoje izlaganje pozivom na saradnju, unapređenje dijaloga i mirno rešavanje sporova, i poručio da je reč o konceptu efikasnog multilateralizma, za koji se Slovenija strastveno zalaže.

Komentari (0)

Svet