Fokus

Direktor Međunarodne agencije za nuklearnu energiju: Nabavka nuklearnih podmornice iz SAD osetljivo pitanje

Komentari

Autor: Tanjug

28/09/2021

-

14:42

Direktor Međunarodne agencije za nuklearnu energiju: Nabavka nuklearnih podmornice iz SAD osetljivo pitanje
Direktor Međunarodne agencije za nuklearnu energiju: Nabavka nuklearnih podmornice iz SAD osetljivo pitanje - Copyright Tanjug AP/Lisa Leutner

veličina teksta

Aa Aa

Generalni direktor Međunarodne agencije za nuklearnu energiju Rafael Grosi smatra da je sporazum AUKUS, prema kome će Australija nabaviti tehnologiju nuklearnih podmornica iz SAD "vrlo osetljivo" pitanje u smislu inspekcija, ali da postoji način da se taj problem prevaziđe.

Sporazum o nuklearnim podmornicama deo je trostranog odbrambenog pakta, poznatim kao AUKUS koji su Vašington, London i Kanbera najavili prošlog meseca, a koji je izazvao negodovanje Francuske, jer Australija po njemu otkazuje postojeću narudžbinu za francuske konvencionalne podmornice, prenosi Rojters.

To bi takođe bio prvi put da jedna od strana u Ugovoru o neširenju nuklearnog oružja (NPT) dobije nuklearne podmornice, osim pet država sa nuklearnim naoružanjem koje priznaje NPT, SAD, Rusije, Kine, Francuske i Britanije, kao i Indije, koja nije potpisala ovaj ugovor, a takođe ima nuklearne podmornice.

"To je tehnički vrlo osetljivo pitanje i to će biti prvi put da zemlja koja nema nuklearno oružje ima nuklearnu podmornicu", rekao je Grosi, koji je na čelu agencije koja nadgleda primenu NPT.

Grosi je potvrdio da potpisnica NPT može da isključi nuklearni materijal iz nadzora IAEA dok se on koristi za pokretanje podmornice, što bi bio redak izuzetak od stalnog nadzora agencije nad svim nuklearnim materijalima kako bi se obezbedilo da se on ne koristi za izradu atomskih bombi.

"To znači da s Australijom, SAD i sa Britanijom moramo da uđemo u vrlo složene tehničke pregovore kako bismo se pobrinuli da kao rezultat toga ne dođe do slabljenja režima nuklearnog neširenja", naglasio je Grosi .

On nije naveo koliko bi takvi pregovori mogli da potraju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet