Fokus

Avganistanu preti bankrot: Bankarski sistem pred slomom, Zapad "zavrnuo slavinu", talibani se okreću Rusiji i Kini

Komentari

Autor: Jutarnji, Tanjug, BBC

28/09/2021

-

19:06

Avganistanu preti bankrot: Bankarski sistem pred slomom, Zapad "zavrnuo slavinu", talibani se okreću Rusiji i Kini
Avganistanu preti bankrot: Bankarski sistem pred slomom, Zapad "zavrnuo slavinu", talibani se okreću Rusiji i Kini - Copyright Tanjug AP/Rahmat Gul

veličina teksta

Aa Aa

Avganistan je nakon dolaska talibana na vlast pred bankrotom. Situacija nije bila bajna ni ranije, ali zahvaljujući međunarodnoj pomoći, nekako su držali glavu iznad površine vode. Kako je Zapad 'zavrnuo slavinu', situacija je postala kritična u rekordno brzom roku. To je uostalom priznao i izvršni direktor Islamske banke Avganistana Sijed Mosa Kalem Al-Falahi.

                  
"Avganistanski bankarski sistem je blizu kolapsa. Klijenti su u panici. Trenutno svi povlače novac, a većina banaka ne funkcioniše i ne pruža potpune usluge", rekao je za BBC Al-Falahi, koji  živi u Dubaiju.

Talibani traže druge izvore finansiranja
 

Prema podacima Svetske banke, oko 40 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) Avganistana potiče od međunarodne pomoći. Međutim, nakon što su talibani preuzeli vlast Zapad je zamrznuo međunarodna sredstva, uključujući ona koja su Avganistanu bila dostupna u Svetskoj banci i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Al-Falahi kaže da to podstiče talibane da traže druge izvore finansijske podrške.

"Okreću se Kini i Rusiji, ali i nekim drugim zemljama...čini se da će pre ili kasnije biti uspešni u dijalogu", dodaje on.

BBC navodi da je Kina već obećala pomoć Avganistanu u vrednosti od 200 miliona kineskih juana (31 milion dolara), uključujući hranu i vakcine protiv koronavirusa, i napominje da su talibani trenutno pod pritiskom da rešavaju ekonomske probleme zemlje.

Samo pet odsto domaćinstava ima dovoljno hrane za svaki dan

Inflacija vrtoglavo raste, nacionalna valuta avgan tone u ponor, a među ljudima vlada beznađe jer su mnogi izgubili posao i nemaju gotovine.

Svetski program za hranu Ujedinjenih nacija upozorio je da samo pet odsto domaćinstava u Avganistanu ima dovoljno hrane za svaki dan.

Polovina ispitanika je rekla da im je barem jednom u poslednje dve nedelje ponestalo hrane.

Zato su pristup međunarodnim sredstvima i strana pomoći ključni za opstanak Avganistana, zaključuje BBC, primećujući da su države poput SAD-a saopštile da će, iako su voljne da razmotre saradnju sa talibanima, to zavisiti od ispunjenja nekih preduslova, među kojima je način na koji režim tretira žene i manjine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet