Fokus

Novi Zeland zakonom zabranio planiranje terorističkih napada

Komentari

Autor: Tanjug

30/09/2021

-

12:11

Novi Zeland zakonom zabranio planiranje terorističkih napada
Novozelandska policija - Copyright Tanjug/AP/Brett Phibbs

veličina teksta

Aa Aa

Novi Zeland je usvojio novi zakon o bezbednosti koji zabranjuje pripreme za terorističke napade, zatvarajući tako zakonsku "rupu" otkrivenu nakon što je ovog meseca u supermarketu u Oklandu sedam ljudi izbodeno i ranjeno.

"Priroda terorizma se promenila. Širom sveta ima više usamljenih aktera nego većih organizovanih grupa", izjavio je novozelandski ministar pravde Kris Fafoj, a prenosi agencija Rojters.

Ova mera, prema njegovim rečima, usklađuje bezbednosne zakone Novog Zelanda sa većinom drugih zemalja i daje policiji ovlašćenje za ulazak, pretraživanje i nadzor bez naloga u sklopu nastojanja da spreči planiranje i pripremu terorističkih akata.

Usred pojačanog straha od terorističkih napada "vukova samotnjaka", Novi Zeland je radio na poboljšanju svojih zakona, ali je nakon napada u Oklandu i napadača koji je bio inspirisan Islamskom državom, progurao kroz parlament novi zakon.

Napadač iz Oklanda je bio Atil Mohamed Samsuden, 32-godišnji državljanin Šri Lanke, kojeg je policija ubila ubrzo nakon što je izveo napad. On je u julu izašao iz zatvora gde je proveo oko tri godine.

Novozelandska premijerka Džasinda Ardern je izjavila da je Samsudena inspirisala militantna grupa Islamska država da pokrene napad.

Vlasti su prošle godine bezuspešno pokušale da ga optuže za teroristička dela nakon što je kupio lovački nož i pošto su kod njega pronađeni video zapisi Islamske države.

Međutim, sudija je presudio da Samsuden nije prekršio tadašnje novozelandske zakone o terorizmu. Pušten je na slobodu i stavljen je pod celodnevni policijski nadzor.

Komentari (0)

Svet