Fokus

Spor Kanbere i Pariza se produbljue – pakt "Aukus" koči pregovore Australije i EU o trgovinskom sporazumu

Komentari

Autor: Tanjug

01/10/2021

-

11:05

Spor Kanbere i Pariza se produbljue – pakt "Aukus" koči pregovore Australije i EU o trgovinskom sporazumu
Spor Kanbere i Pariza se produbljue – pakt "Aukus" koči pregovore Australije i EU o trgovinskom sporazumu - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Pregovori Australije sa Evropskom unijom o trgovinskom sporazumu su odloženi zbog spora između Kanbere i Pariza koji se produbljuje.

Prošlog meseca, Australija je otkazala 37 milijardi dolara vredan sporazum sa Francuskom o kupovini flote konvencionalnih podmornica.

Umesto toga, sklopila je sporazum "Aukus", sa SAD i Velikom Britanijom, prema kojem će, koristeći njihovu tehnologiju, napraviti svoju flotu nuklearnih podmonica.

To je razgnevilo Francusku, koja je ponašanje SAD i Australije nazvala "zabijanjem noža u leđa" i pozvala na konsultacije svoje ambasadore u Vašingtonu i Kanberi.

Francuski ambasador u SAD se vraća u Vašington, ali je neizvesno da li će to učiniti i ambasador u Kanberi, prenosi BBC.

Pregovori odloženi za mesec dana

U znak solidarnosti sa Francuskom, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je dovela u pitanje mogućnost postizanja trgovinskog dogovora sa Australijom.

Australijski ministar trgovine Danijel Tihan odbio je da kaže da li je i koliko sporazum Aukus imao ulogu u odlaganju trgovinskih pregovora.

On je, međutim, potvrdio da će sledeća runda pregovora, prvobitno predviđena za 12. oktobar, biti pomerena za sledeći mesec.

"Sastaću se sa kolegom iz EU Valdisom Dombrovskisom iduće nedelje da bismo razgovarali o 12. pregovaračkoj rundi, koja će se, kako sada stoje stvari, održati pre u novembru nego u oktobru", rekao je Tihan.

U junu, nakon poslednje runde trgovinskih pregovora, Evropska komisija je saopštila da su pregovori "napredovali u većini oblasti budućeg sporazuma".

EU je treći trgovinski partner Australije po iznosu trgovinske razmene, koja je prošle godine dostigla 72 milijarde dolara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet