Fokus

Novi Zeland uvodi vakcina sertifikate za masovna okupljanja

Komentari

Autor: Tanjug

05/10/2021

-

08:40

Novi Zeland uvodi vakcina sertifikate za masovna okupljanja
Džasinda Ardern - Copyright Tanjug/AP/Robert Kitchin

veličina teksta

Aa Aa

Vlasti Novog Zelanda najavile su danas uvođenje sertifikata o vakcini protiv kovid-19 kao dokaz imunizacije, koji će od sledećeg mesaca biti potreban za prisustvo na masovnim okupljanjima i drugim događajima visokog rizika, što je deo novog pristupa u borbi protiv širenja delta soja.


Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern poručila je da će sertifikati pomoći da se velika okupljanja, poput muzičkih festivala, ne pretvore u mesta sa velikom transmisijom virusa.

"Ovo je sada uobičajeno u inostranstvu i ima smisla", rekla je premijerka, prenosi Rojters.

Ardern je naglasila i da je malo verovatno da će se vakcina sertfikati koristiti na mestima poput zdravstvenih ustanova i supermarketa.

Novi Zeland je među samo nekoliko zemalja koje su prošle godine svele slučajeve kovid-19 na nulu i uglavnom je bio bez virusa sve do pojave visoko zaraznog delta soja sredinom avgusta.

Zemlja je sada odlučila da u borbi sa pandemijom koristi više vakcinaciju i testiranja kao meru za zaustavljanje širenja virusa umesto strogih karantina, a stručnjaci upozoravaju da će promena u pristupu dovesti do povećanja broja slučajeva.

Novi Zeland je danas zabeležio 24 nova slučaja kovid 19, čime je ukupan broj infekcija u trenutnoj epidemiji dostigao 1.381, a oko 48 odsto odrasle populacije trenutno je potpuno vakcinisano.

Najveći grad Okland, koji je u karantinu skoro 50 dana, ostaje na visokom nivou upozorenja, iako će za njegovih 1,7 miliona stanovnika od sutra doći do popuštanja pojedinih ograničenja.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet