Fokus

Sastali se Makron i Blinken, razgovarali o paktu "Aukus"

Komentari

Autor: Tanjug

05/10/2021

-

14:25

Sastali se Makron i Blinken, razgovarali o paktu "Aukus"
Tanjug/AP Photo/Michel Euler, Pool - Copyright Tanjug/AP Photo/Michel Euler, Pool

veličina teksta

Aa Aa

Francuski predsednik Emanuel Makron i američki državni sekretar Entoni Blinken susreli su se danas i razgovarali o potencijalnoj saradnji u Info-pacifičkom regionu i ostalim oblastima.

Kako prenosi agencija AP, ovo je potez administracije Džozefa Bajdena koja želi da popravi štetu u odnosima dve zemlje izazvanu isključivanjem Francuske iz novog bezbednosnog pakta "Aukus".

Neimenovani visoki zvaničnik Stejt departmenta rekao je da su njih dvojica razgovarala o mogućim zajedničkim projektima koji bi mogli da budu objavljeni kasnije ovog meseca, kada se susretnu Makron i Bajden, iako se još ne zna datum tog sastanka.

Američki diplomata je rekao da je sastanak Makrona i Blinkena u Jelisejskoj palati trajao 40 minuta, nakon što je Pariz zatražio od Vašingtona da se povrati poverenje uzdrmano trilateralnim bezbednosnim paktom između SAD, Australije i Velike Britanije ("Aukus").

Amerikanci priznali grešku

Američki zvaničnici su potvrdili da je objava o paktu odrađena loše i da je moglo da bude bolje, da je bilo koordinacije sa Francuskom i ostalim članicama EU, koje su takođe bile isključene.

Iako su priznali grešku, Amerikanci su ukazali da je Francuska reakcija, odnosni njihovo povlačenje ambasadora iz Vašingtona - bila preterana.

Francuska je zamerila zbog sporazuma "Aukus", zbog kojeg je otkazana prodaja njenih podmornica Austaliji u vrednosti 66 milijardi dolara, jer će Kanbera, prema bezbednosnom paktu, od Amerikanaca i Britanaca dobiti tehnologiju da sama pravi podmornice na nuklearni pogon.

Francuski zvaničnici su taj pakt nazvali "nožem u leđa od saveznika" i izrazili razočaranje jer je Bajden obećao da će obnoviti trans-atlantske vrednosti koje su oslabile tokom mandata bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Blinken će boraviti dva dana u Parizu na ekonomskoj konferenciji koja je pala u drugi plan zbog "Aukusa".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet