Fokus

Francuski ambasador: Australija napravila veliku grešku otkazivanjem ugovora

Komentari

Autor: Tanjug

18/09/2021

-

12:40

Francuski ambasador: Australija napravila veliku grešku otkazivanjem ugovora
Francuski ambasador: Australija napravila veliku grešku otkazivanjem ugovora - Copyright Tanjug/Australian Broadcasting Corporation via AP

veličina teksta

Aa Aa

Francuski ambasador u Australiji Žan Pjer Tibo opisao je kao veliku grešku neočekivano otkazivanje Australije velikog ugovora o podmornicama sa Parizom u korist novog dogovora sa SAD.


Francuski diplomata dao je svoj komentar dok je napuštao rezidenciju u glavnom gradu Kanberi, nakon odluke Francuske da povuče svog ambasadora.

"Ovo je bila velika greška, veoma loše postupanje u partnerstvu", poručio je Tibo, prenosi AP.

On je objasnio da je sporazum o naoružanju između Pariza i Kanbere trebalo da se zasniva na poverenju, međusobnom razumevanju i iskrenosti.

Saznao za pakt iz štampe

Pre nego što je opozvan, francuski ambasador je saopštio u petak da je saznao za dogovor o američkim podmornicama, kako je naveo, kao i svi, zahvaljujući australijskoj štampi.

"Nikada nismo bili obavešteni o bilo kakvim bitnim promenama. Bilo je mnogo mogućnosti i mnogo kanala. Nikada nije pomenuta takva promena", rekao je francuski ambasador.

Francuska je prethodno saopštila da je odlučila da povuče svoje ambasadore iz SAD i Australije na konsultacije nakon što je Kanbera sklopila bezbednosni sporazum sa Vašingtonom i Londonom, nazvan "Okus", koji podrazumeva i isporuku novih nukelarnih pormornica i okončanje dogovora o nabavci francuskih podmornica vrednog 66 milijardi dolara.

Australija je poručila da žali zbog odluke Pariza da povuče svog ambasadora u Kanberi i naglasila da poštuje odnos sa Francuskom sa kojom će, kako je rečeno, nastaviti saradnju po mnogim pitanjima od zajedničkog interesa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet