Fokus

Erdogan o optužbama za korupciju: Pokušaj zavere protiv Turske, prekinućemo ovu igru

Komentari

Autor: Euronews/A. T.

26/05/2021

-

18:54

Erdogan o optužbama za korupciju:  Pokušaj zavere protiv Turske, prekinućemo ovu igru
Erdogan o optužbama za korupciju: Pokušaj zavere protiv Turske, prekinućemo ovu igru - Copyright EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE H

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan istakao je danas da su serije napada i optužbi koje su upućene njegovim saradnicima od strane šefova mafije zavera protiv Turske. On je obećao da će se boriti protiv mafije, preneo je AP. 

U više snimaka koji su postavljeni na društvene mreže proteklih nedelja, osuđivani vođa mafije Sedat Peker izneo je neverovatne tvrdnje protiv vladajuće stranke koje se tiču navodne korupcije, šverca droge i zataškavanja ubistava ali i navodnih bliskih veza visokih političara sa podzemljem.

Peker, za koga se smatra da se trenutno nalazi u Dubaiju, nije dostavio dokaze za svoje tvrdnje.

Njegove optužbe ciljaju ministra unutrašnjih poslova Sulejmana Sojlua, sina bivšeg premijera Binali Jildirima, i osuđenog bivšeg ministra unutrašnjih poslova, kao i njegovog sina koji je član Erdoganove vladajuće stranke. 

Snimci objavljeni na Jutjubu koji su imali milionske preglede, doveli su do poziva opozicije da Sojlu da ostavku kao i da se ispitaju tvrdnje Pekera.  

EPA/STR

 

Posle nedelja ćutanja, Erdogan je optužbe opisao kao napad na državu i njegovu vladavinu. 
"Prekinućemo ovu igru. Neka svako bude siguran da ćemo prekinuti ovu zaveru", istakao je Erdogan tokom obraćanja članovima njegove partije. 

Erdogan je rekao da oni jure kriminalce širom sveta kao i da ih neće ostaviti na miru sve dok ih ne privedu u Tursku i predaju  tužilaštvu. 

U poslednjem objavljenom snimku, Peker koji je izdržavao zatvorske kazne u turskim zatvorima, tvrdi da je Jildirimov sin, Erkam Jildirim, putovao u Venecuelu kako bi utabao puteve za šverc narkotika. Binali Jildirim je negirao optužbe insistirajući da je njegov sin, koji je vlasnik transportne kompanije, putovao u Karakas u humanitarnu misiju tokom koje su dopremili testove na koronavirus i maske. 

Šef mafije dalje tvrdi da je imao blisku saradnju sa ministrom unutrašnjih poslova Sojluom, koji mu je,navodno, odao poverljive podatke i upozorio ga o istrazi koja je pokrenuta protiv njegove grupe.

Peker dalje tvrdi da je Sojlu zatražio njegovu pomoć kako bi mogao da porazi rivalsku grupu u okviru vladajuće stranke, koju vodi Erdoganov zet. Sojlu je negirao optužbe i podneo krivičnu prijavu protiv Pekera. 

Erdogan podržao Sojlua i Juldirima

Erdogan je danas rekao da podržava Sojlua i Jildirima.

Ahmet Davutoglu, vođa opozicione partije i bivši Erdoganov saveznik, koji je bio premijer od 2014. do 2016. godine, zatražio je parlamentarnu istragu optužbi.

“Ako predsednik Erdogan veruje da je Sojlu nevin onda nije morao da čeka 25 dana da to kaže, istakao je Davutoglu.“

Optužbe koje je izneo Peker odnose se i na još članova vladajuće stranke. 

Kompromitujuće objave stvorile su zabrinutost zbog mogućih veza između visokih državnih zvaničnika i mafije. One su podsetile na događaj iz 1990. godine i veliki skandal kada su u saobraćajnoj nesreći u severnom delu Turske stradali šef policije i traženi vođa mafije, dok je povređen jedan član parlamenta. Skandal je izbio kda se saznalo da su se svi nalazili u istom vozilu, što je dovelo do otkrića uske povezanosti državnih činovnika i mafije.

Peker je prošle godine pobegao iz Turske kada je saznao da se sprema akcija protiv njegove grupe. 

Ostalo je nepoznato zašto se vođa mafije, koji je podržavao Erdogana organizovanjem političkih okupljanja i zastrašivanjem neprijatelja, okrenuo protiv vlade. Sa druge strane, Peker tvrdi da je bio primoran da priča jer su njegova žena i dve ćerke bile maltretirane tokom upada policije u njegov dom.

 

Komentari (0)

Svet