Fokus

VIDEO Talibani su rešili da iskorene narkomaniju - ovako izgleda kada zavisnike uhvate na delu

Komentari

Autor: AP

09/10/2021

-

20:30

Associated Press

veličina teksta

Aa Aa

Novi vladari Avganistana, talibani odlučni su u nameri da iskorene pošasti, makar i silom, što prikazuju novi snimci koje je u Kabulu napravio Asošiejted pres.

Naime, čim padne mrak, talibanski policajci pretražuju podzemlje prestonice, tačnije mesta na kojima se nalazi gomila smeća i potoka prljave vode oko kojih se okuplja stotine beskućnika zavisnih od heroina i metamfetamina. Nakn što ih pretuku, talibani zavisnike prisilno odvode u centre za lečenje.

Na snimku AP-a može se videti određeni broj muškaraca koji ispod mosta u naselju Kotesangi puši pored beživotnog tela.

"Talibani su došli i pretukli ga. Sledećeg jutra našli smo ga mrtvog", rekao je jedan od njih.

Prekrili su ga krpom, ali se nisu usudili da ga sahrane dok talibani patroliraju ulicama.

Surove metode pozdravili su neki zdravstveni radnici, koji nisu imali drugog izbora nego da se prilagode talibanskoj vladavini.

"Nije važno ako neki od njih umru", kaže Mavlali Fazulah, talibanski policajac i načelnik patrole u naselju Kotesangi - "Drugi će biti izlečeni. Kada se izleče, postaju slobodni"

Policijske racije i privođenje zavisnika obavljali su se inače i tokom prethodnih administracija. Ali, kako su talibani snažniji od prethodne vlasti, zavisnici od njih najviše i strahuju.

AP Photo/Felipe Dana

 

U raciji obavljenoj prošle nedelje, preko 150 muškaraca odvedeno je u okružnu policijsku stanicu, gde su im spaljene stvari. Do ponoći su prebačeni u bolnicu za lečenje zavisnosti "Avicenna", na periferiji Kabula.

Bolnica se nalazi na mestu nekadašnje američke vojne baze "Kamp Foenik" izgrađene 2003. godine, koja je 2016. pretvorena u centar za lečenje bolesti zavisnosti. Sada je najveća u Kabulu i može da primi hiljadu ljudi.

Glavni psihijatar centra dr Vaedulah Košan rekao je da se privedeni zavisnici odvikavaju od droge uz ograničen broj lekova koji ima za cilj da im ublaži nelagodu i bol povezanu sa odvikavanjem.
Košan je priznao da bolnici nedostaju alternativni opioidi, buprenorfin i metadon, koji se obično koriste za lečenje zavisnosti od heroina.

AP Photo/Felipe Dana

 

Međutim, talibanski rat protiv droga još je komplikovaniji jer se zemlja suočava sa sve verovatnijim ekonomskim kolapsom i neizbežnom humanitarnom katastrofom.

Sankcije i nepriznavanje talibanske vlasti učinili su da Avganistan, previše dugo zavisan od inostrane pomoći, ne ispunjava uslove za finansijsku podršku međunarodnih organizacija koja je činila 75 odsto državne potrošnje.

Osim toga, rukovođenje ljudskim pravima, posebno kada su žene u pitanju, učinilo je talibane nepopularnim u međunarodnoj zajednici.

AP Photo/Felipe Dana

 

Ujedno je i počela kriza likvidnosti. Javne plate ne isplaćuju se mesecima, suša je pogoršala nestašicu hrane i zdravstvene probleme, a zima je nedeljama daleko. Bez stranih sredstava, državni prihodi oslanjaju se na carinu i oporezivanje.

(Priredila T.T.)

 

Komentari (0)

Svet