Fokus

Objavljen tajni dokument CIA: Izgubili desetine špijuna, ne zna se koliko njih su postali "dvostruki agenti"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Njujork tajms

08/10/2021

-

18:17

Objavljen tajni dokument CIA: Izgubili desetine špijuna, ne zna se koliko njih su postali "dvostruki agenti"
CIA - Copyright Tanjug/AP/Carolyn Kaster

veličina teksta

Aa Aa

Desetine doušnika u inostranstvu koji su radili za američki obaveštajnu agenciju CIA ubijeno je, zarobljeno ili kompromitovano, piše u izveštaju te agencije.

U pitanju je strogo poverljiv dokument koji je objavio Njujork tajms, a u kom se navodi i da je uspeh drugih obaveštajnih agencija posledica toga što imaju sve razvijeniju tehnologiju, uključujući i biometrijsko skeniranje i alate za prepoznavanje lica, pomoću kojih su prepoznavali CIA doušnike.

Navodi se i da u izveštaju piše tačan broj doušnika koje su likvidirale strane obaveštajne službe, a da je to podatak koji se obično ne iznosi u ovakvim dokumentima.

Kina i Iran, navodi se, provalili su u tajni komunikacioni sistem koji CIA koristi i likvidirali neke doušnike koje CIA koristi u tim zemljama. Špijunima se zamera prekomerno poverenje u izvore, potcenjivanje stranih obaveštajnih agencija i "stavljanje misije ispred bezbednosti".

Naglašeno je da CIA ima problema sa regrutovanjem novih doušnika širom sveta. U poslednjih nekoliko godina, kako se navodi, obaveštajne službe Rusije, Kine, Irana i Pakistana lakše pronalaze izvore CIA i u nekim slučajevima stvaraju od njih dvostruke agente. Iako se zna tačan broj likvidiranih, nemoguće je znati koliko njih je "preobraćeno", navodi se u dokumentu.

Regrutacijom do napredovanja

Upravo je regrutovanje novih špijuna jedan od načina na koji se napreduje u službi, a gubitak doušnika nije novo problem, ali je veći nego što se u javnosti zna o tome, rekao je jedan od izvora pod uslovom anonimnosti. Jedan od razloga zbog kojih je obaj dokument objavljen, jeste i to da bi se trenutni doušnici bolje informisali o potencijalnim rizicima i da bi znali sa kakvim se sve opasnostima suočavaju.

U poslednje dve decenije, CIA je bila fokusirana na terorističke pretnje koje su dolazile iz Avganistana, Iraka i Sirije, ali je prikupljanje obavještajnih podataka ponovno centralni interes u ovoj agenciji.

Monika Elfrid Vit, bivša narednica vazdušnih snaga koja je trenutno u Iranu, optužena je za davanje informacija Teheranu 2019. godine, a Iranci su iskoristili njeno znanje tek kad su utvrdili da joj se može verovati, prenosi Jutarnji list. 

Takođe, bivši član agencije CIA, Džeri Čun Šing Li, 2019. godine je osuđen na 19 godina zatvora zbog odavanja tajni kineskoj vladi. Ove informacije su kasnije upotrebljene za hvatanje i likvidaciju najmanje 20 njegovih kolega agenata. Američki zvaničnici veruju da je Kina te podatke prosledila Rusiji, a zbog čitave situacije CIA je privremeno prekinula špijunske aktivnosti u Kini.

Komentari (0)

Svet