Fokus

Administracija SAD želi smrtnu kaznu za bombaša sa Bostonskog maratona

Komentari

Autor: AP

09/10/2021

-

09:44

Administracija SAD želi smrtnu kaznu za bombaša sa Bostonskog maratona
Administracija SAD želi smrtnu kaznu za bombaša sa Bostonskog maratona - Copyright Tanjug/AP Photo Elise Amendola, File

veličina teksta

Aa Aa

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena će ove nedelje pokušati da ubedi Vrhovni sud da vrati smrtnu kaznu za osuđenog bombaša sa Bostonskog maratona, Džohara Carnajeva. Iz Bele kuće smatraju da porota nema potrebu da ispituje dokaze na koje se sama vlada oslanjala u ranijoj fazi slučaja.

Carnajevljeva krivica za smrt tri osobe u bombaškom napadu 2013. godine nije sporna u slučaju koji će sudije ponovo razmotriti u sredu - jedino se još uvek ne zna da li će biti osuđen na doživotnu kaznu zatvora, ili smrtnu kaznu.

Malo je verovatno, međutim, da će sud razmišljati prvenstveno o tome na koji način će Carnajev biti kažnjen. Umesto toga, fokus će biti na dokazima koje su njegovi advokati priložili, a koji, prema njihovim rečima, govore u prilog tome da je njegov stariji brat Tamerlan bio organizator napada, i da Carnajev nije toliko odgovoran koliko se smatra. 

Tanjug/FBI via AP, File

Džohar Carnajev, bombaš sa Bostonskog maratona

Savezni apelacioni sud u Bostonu prošle godine je doneo presudu prema kojoj je odlučeno da je sudija u prvobitnom suđenju Carnajevu olako odbio smrtnu kaznu i isključio dokaze koji su mu bili predočeni, a postoji i problem potencijalne prevelike izloženosti porote uticaju medijskog izveštavanja o napadu.

Administracija bivšeg predsednika Donalda Trampa, koja je odobrila 13 pogubljenja u poslednjih šest meseci mandata uložila je žalbu odmah nakon što je odbačena mogućnost da Carnajev dobije smrtnu kaznu. S obzirom na to da i Bajdenova administracija smatra isto, sud će još jednom pregledati ceo slučaj.

Advokati Carnajeva nisu ni u jednom trenutku osporili da su on i njegov brat 15. aprila 2013. godine postavili dve bombe blizu cilja maratona. U eksploziji su poginuli Lingzi Lu, 23-godišnji student bostonskog univerziteta iz Kine, Kristl Kembel, 29-godišnja menadžerka restorana i osmogodišnji Martin Ričard, koji je sa svojom porodicom otišao da gleda maraton. Povređeno je više od 260 ljudi.

Četiri dana je trajala potera za bombašima, a poginula su dva policajca. Policaja je, naposletku, pronašla i uhvatila ranjenog Carnajeva, dok je njegov brat Tamerlan upucan u sukobu sa policijom, a zatim ga je Carnajev pregazio automobilom u pokušaju bega.

Komentari (0)

Svet