Fokus

Irak: Zarobljen šef finansijskih operacija Islamske države

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC

11/10/2021

-

21:37

Irak: Zarobljen šef finansijskih operacija Islamske države
Sami Jasim al-Jaburi - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vlast u Iraku objavila je da je zarobila Samija Džasima al-Džaburija, zamenika ubijenog lidera Islamske države Abu Bakra el Bagdadija.

"Dok su se naši heroji iračkih snaga bezbednosti fokusirali na obezbeđivanje održavanja izbora, njihove kolege iz Nacionalne obaveštajne službe sprovodile su složenu spoljnu operaciju za hvatanje Samija Džasima", objavio je irački premijer Mustafa Al-Kadimi na Tviteru, prenosi BBC.

Džasim je bio zadužen za finansiranje Islamske države. Na internet-stranici gde SAD objavljuju tražene kriminalce nudeći nagrade za sve koji imaju informacije o njima, za Džasima se nudi "do pet miliona dolara".

Na tom sajtu tvrdi se da je Džasim ključna figura kada je u pitanju upravljanje finansijama terorističke organizacije "Islamska država" (ID), i da je "nadzirao nezakonitu prodaju nafte, gasa, minerala i antikviteta", nakon što je Islamska država zauzela velike delove Iraka i Sirije 2014.

Irački zvaničnici su naveli da je zarobljavanje Džasima "veliki udarac za ID" i da je u pitanju veliki poduhvat obaveštajnih snaga, ali nisu naveli gde je uhvaćen.

Osim što je bio glavna osoba za finansije, Džasim je nadgledao i operacije ID na granicama Sirije i Iraka, gde su teroristi stalno napadali policiju i vojsku. Iako Kadimi nije otkrio gde je uhvaćen Džasim, jedan član iranske vojske otkrio je za AFP da se to desilo u Turskoj.

Ranije ove godine, iranska vlada je objavila da su likvidirali još neke istaknute članove ID, Džabira Salmana Saleha al-Isavija i Džabara Alija Fajada.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet