Fokus

Grčka i SAD potpisale sporazum o jačanju vojne saradnje

Komentari

Autor: Fonet

14/10/2021

-

23:48

Grčka i SAD potpisale sporazum o jačanju vojne saradnje
Grčka i SAD potpisale sporazum o jačanju vojne saradnje - Copyright Tanjug/Jonathan Ernst/Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Američke Države i Grčka potpisali su danas u Vašingtonu novi sporazum o jačanju vojne saradnje koji predviđa veće američko korišćenje baza u Grčkoj, koja se suočava sa sve većim tenzijama u odnosima sa Turskom.

Na osnovu sporazuma koji su danas potpisali američki državni sekretar Entoni Blinken i grčki ministar inostranih poslova Nikos Dendijas, američka vojska moći će da koristi četiri dodatne baze u Grčkoj, prenosi AP.

Ovaj sporazum nije usmeren ni protiv koga, već je njegova svrha stabilnost i prosperitet obe države, rekao je Dendijas, dodavši da će novi dokument omogućiti da američka vojska bude stacionirana u bazi koja je svega nekoliko kilometara udaljena od granice sa Turskom.

Blinken je prilikom ceremonije potpisivanja sporazuma kazao da su Amerika i Grčka "ponosni i snažni NATO saveznici", a dokument će važiti pet godina, s tim što je predviđeno njegovo automatsko produženje.

Sporazumom je predviđeno da američka vojska može koristiti još dve baze u centralnoj Grčkoj, jednu u Aleksandropolisu, u blizini granice sa Turskom, kao i pomorsku bazu na Kritu.

Komentari (0)

Svet