Fokus

SAD i Grupa E3 razgovaraju o nastavku pregovora sa Iranom

Komentari

Autor: Tanjug

20/10/2021

-

22:31

SAD i Grupa E3 razgovaraju o nastavku pregovora sa Iranom
SAD i Grupa E3 razgovaraju o nastavku pregovora sa Iranom - Copyright Tanjug/Vahid Salemi

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni izaslanik SAD za Iran Robert Meli sastaće se u petak u Parizu sa britanskim, francuskim i nemačkim diplomatama kako bi razgovarali o zaustavljenim naporima da Teheran nastavi sa poštovanjem iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015, potvrdila su Rojtersu danas tri diplomatska izvora.


Diplomatski izvori, koji su govorili pod uslovom anonimnosti, saopštili su da će se Meli u petak sastati u Parizu sa političkim direktorima britanskog, francuskog i nemačkog ministarstava spoljnih poslova, grupe poznate kao E3.

Jedan od izvora rekao je da se nada da će sastanak donekle razjasniti kako bi svetske sile mogle da deluju u narednim nedeljama, ako Iran nastavi da "kupuje vreme" i odlaže povratak pregovorima u Beču,u trenutku kada SAD poručuju da ističe vreme za oživljavanje dogovora.

Nekoliko sedmica već najavljujući da će se "uskoro vratiti na razgovore", Teheran još nije precizirao datum za nastavak pregovora u Beču, o oživljavanju sporazuma prema kojem je zaustavio svoj nuklearni program da bi se oslobodio od ekonomskih sankcija SAD, EU i UN .

U aprilu, Iran i šest svetskih sila započeli su razgovore o vraćanju na sporazum, od koga je tadašnji predsednik SAD Donald Tramp odustao pre tri godine i ponovo uveo sankcije Iranu.

Razgovori su prekinuti u junu, nakon štto je za novog predsednika Irana izabran Ebrahim Raisi.

Komentari (0)

Svet