Fokus

"Biznis zasnovan na prevari": Tajland izvozio desetine miliona korišćenih rukavica kao nove u SAD

Komentari

Autor: Tanjug

24/10/2021

-

09:20

"Biznis zasnovan na prevari": Tajland izvozio desetine miliona korišćenih rukavica kao nove u SAD
Jangšan luka za prijem kontejnera u Kini - Copyright Tanjug/Chinatopix via AP, File

veličina teksta

Aa Aa

Tokom višemesečne istrage otkriveno je da je desetine miliona polovnih, prethodno korišćenih rukavica od sintetičke gume sa Tajlanda stigle u SAD kao nove.

Aferu je otkrio CNN, a ovaj slučaj preuzele su nadležne službe u SAD i na Tajlandu s ciljem da se sprovede temeljna istraga.

Vreće za smeće prepune polovnih medicinskih rukavica, veliki broj vidno zaprljanih i umrljanih krvlju, razbacane su u jednom skladištu na periferiji Bangkoka.

Tajlandski zvaničnici kažu da su radnici, uglavnom izbeglice, radili punom parom kako bi stare, koršćene rukavice ponovo izgledale kao nove, kada su tajlandske zdravstvene vlasti izvršile prepad u pogon.

Na Tajlandu postoji još mnogo takvih firmi koje od početka pandemije pokušavaju da zarade na ogromnoj potražnju za medicinskim rukavicama.

Prema tvrdnjama nadležnih, u jeku globalne nestašice na Tajlandu pakuju milione korišćenih rukavica koje ne zadovoljavaju nikakve standarde i izvoze ih u SAD, ali i u druge zemlje širom sveta.

Stručnjaci opisuju ovu industriju kao "biznis zasnovan na prevari", a jedan od njih, Daglas Stajn izjavio je za CNN da su nitrilne rukavice "trenutno najopasnija roba na planeti".

Komentari (0)

Svet