Fokus

Kineski gradovi pooštravaju mere zbog desetina novih slučajeva kovida 19 na dnevnom nivou

Komentari

Autor: Tanjug

28/10/2021

-

09:54

Kineski gradovi pooštravaju mere zbog desetina novih slučajeva kovida 19 na dnevnom nivou
Kineski gradovi pooštravaju mere zbog desetina novih slučajeva kovida 19 na dnevnom nivou - Copyright Tanjug/ Feng Kaihua/Xinhua via AP

veličina teksta

Aa Aa

Nekoliko pograničnih gradova na severoistoku Kine počelo je da pooštrava mere protiv kovida 19, ograničavajući putovanja i okupljanja na javnim mestima, dok se Kina bori protiv epidemije koja pogađa uglavnom sever zemlje.

Kina je za poslednja 24 sata prijavila 23 lokalna simptomatska slučaja, pokazali su današnji zvanični podaci, što je manje u odnosu na dan ranije kada je registrovano 50 novih slučajeva. Ukupan broj zaraženih je tako porastao na 270, od 17. oktobra, kada je počela aktuelna epidemija, prenosi Rojters. Iako je taj broj mali u odnosu na mnoga žarišta izvan Kine, širenje na više od deset provincijskih oblasti i politika nulte-tolerancije primorali su lokalne zvaničnike da pooštre ograničenja, ponovo potiskujući uslužni sektor, uključujući turističke i ugostiteljske kompanije.

U severoistočnoj provinciji Hejlungđang, koja deli granicu sa Rusijom, grad Heihe je juče otkrio jedan lokalni potvrđeni slučaj, plus tri asimptomatska slučaja, koje Kina računa odvojeno od pacijenata sa potvrđenim simptomima. Grad od 1,3 miliona, uveo je, kao i još neki u toj provinciji, obustavu proizvodnih aktivnosti i poslovanja u urbanim sredinama, osim osnovnih, a zabranjen je ulazak i izlazak iz tih područja iz neprioritetnih razloga i obustavljen autobuski i taksi prevoz.

Prema lokalnim medijima, takođe su prekinuti letovi iz grada i neke železničke usluge, a ostaje nejasno kako je nastalo žarište u Heiheu i da li je neko od zaraženih povezan sa epidemijama u drugim regionima.

Visoka stopa vakcinacije u Kini bi mogla da omogući prelazak na manje ometajuću epidemijsku strategiju, pošto je prema podacima od 23. oktobra, 76 odsto od 1,41 milijarde stanovnika Kine potpuno vakcinisano.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet