Fokus

Republikanci blokirali osnivanje komisije koja bi istražila upad u Kapitol

Komentari

Autor: Glas Amerike/Euronews

28/05/2021

-

20:58

Republikanci blokirali osnivanje komisije koja bi istražila upad u Kapitol
Republikanci blokirali osnivanje komisije koja bi istražila upad u Kapitol - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Republikanski članovi Senata blokirali su razmatranje zakonskog predloga kojim se traži osnivanje komisije koja bi istražila upad u Kapitol, koji se dogodio 6. januara, a čiji je cilj bio da se spreči sertifikacija pobede demokrate Džoa Bajdena nad Donaldom Trampom na predsedničkim izborima u novembru 2020, navodi Glas Amerike.

Odnos glasova bio je 54 na prema 35. Ukupno 60 glasova bilo je potrebno da bi predlog zakona bio usvojen u telu koje broji 100 demokratskih i republikanskih članova.

Čak Šumer, lider demokrata u Senatu, posle glasanja je izjavio da su republikanci birali da, kako se izrazio, brane veliku laž.

"Svi znamo šta se ovde dogodilo. Republikanci Senata su se opredelili da odbrane veliku laž jer strahuju da bi bilo šta što bi moglo uznemiriti Donalda Trampa njima politički štetilo", istakao je Šumer.

Predlog zakona je prethodno usvojen u Predstavničkom domu američkog Kongresa.

Glasanje je trebalo da se održi u četvrtak, ali je odloženo zbog duge rasprave o drugom predlogu zakona.

Predstavnički dom u kojem kontrolu imaju demokrate, i koji ima 435 članova, već je usvojio zakonski predlog i to uz podršku nekih republikanskih predstavnika u tom telu.

Tramp je tražio od hiljada svojih pristalica, koje su došle u Vašington kako bi protestovale, da se “svim silama bore” da preokrenu njegov poraz, pre nego što je u nemirima na Kapitol hilu stradalo pet ljudi, uključujući i jednog federalnog policijaca.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet