Fokus

Ujedinjene nacije pozvale huntu u Sudanu da dozvoli mirne proteste

Komentari

Autor: Tanjug

30/10/2021

-

14:38

Ujedinjene nacije pozvale huntu u Sudanu da dozvoli mirne proteste
Ujedinjene nacije pozvale huntu u Sudanu da dozvoli mirne proteste - Copyright Tanjug AP/Bilal Hussein

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni izaslanik UN za Sudan Folker Pertes sastao se sa jednim od vođa sudanske hunte, generalom Mohamedom Hamdanom Dagalom, i pozvao ga da dozvoli mirne proteste najavljene  za danas, kako bi se izbegli dalji sukobi nakon vojnog udara ranije ove nedelje.

Dagal je vođa državnog udara za kojeg se smatra da je blizak novom lideru Sudana, generalu Abdel-Fatahu Burhanu i koji komanduje Snagama za brzu podršku, paravojnom jedinicom koja kontroliše ulice glavnog grada Kartuma i koja je igrala glavnu ulogu u puču, prenosi AP.

Izaslanik UN je u poruci objavljenoj na Tviteru rekao da je tokom razgovora "naglasio potrebu za smanjivanjem tenzija, dozvoljavanjem mirnih protesta i izbegavanjem bilo kakve konfrontacije".

Protivnici vojnog udara u Sudanu pozvali su na proteste širom zemlje, sa porukom da žele obnovu civilne vlade kako bi se zemlja vratila na put demokratije nakon decenija autoritarne vladavine.

Hiljade Sudanaca je već izašlo na ulice ove nedelje u znak protesta protiv svrgavanja vlade premijera Abdale Hamdoka od strane generala Abdela-Fataha Burhana koji je preuzeo vlast u puču. S obzirom da je najmanje 11 demonstranata ubijeno u sukobima sa snagama bezbednosti ovih dana, protivnici hunte strahuju od intenziviranja sukoba I novih krvoprolića.

Sjedinjene Američke Države pozvale su sudanske vođe vojnog udara da se uzdrže od nasilja prema mirnim demonstrantima uoči današnjih planiranih protesta i rekle da će reakcije vojske biti test njihovih namera.

U subotu će biti "jasno kakve su namere vojske", rekao je visoki zvaničnik Stejt departmenta koji nije želeo da bude imenovan.

Blinken: Moraju se poštovati ljudska prava

Američki državni sekretar Entoni Blinken poručio je da sudanske snage bezbednosti moraju poštovati ljudska prava i da je svako nasilje protiv mirnih demonstranata "neprihvatljivo".

Sudanski general Abdel Fatah al-Burhan raspustio je u ponedeljak Hamdokovu vladu, čime su podstakli zapadne zemlje da prekinu dotok stotina miliona dolara koji su neophodni toj severnoafričkoj zemlji.

Burhan je tada pritvorio premijera Abdalu Hamdoka, mnoge vladine zvaničnike i političke lidere, u državnom udaru koji su osudili SAD i Zapad, a vojska je dozvolila Hamdoku da se vrati kući pod stražom sledećeg dana nakon međunarodnog pritiska.

Državnim udarom je prekinuta tranzicija koja je trebalo da Sudan usmeri prema demokratiji i izborima 2023. nakon što je pre dve godine svrgnut s vlasti Omar al-Bašir.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet