Fokus

Sudan opozvao svojih šest ambasadora zbog kritika puča

Komentari

Autor: Tanjug

28/10/2021

-

11:38

Sudan opozvao svojih šest ambasadora zbog kritika puča
Sudan opozvao svojih šest ambasadora zbog kritika puča - Copyright Tanjug/Sudan TV via AP

veličina teksta

Aa Aa

Sudanski general Abdel-Fatah Burhan opozvao je najmanje šest sudanskih ambasadora, uključujući izaslanike u SAD, Evropskoj uniji i Francuskoj, nakon što su osudili vojno preuzimanje vlasti u toj zemlji i obećali podršku svrgnutoj vladi premijera Abdale Hamdoka.

General Burhan je kasno sinoć opozvao i sudanske ambasadore u Kataru, Kini i pri sudanskoj misiji u Ujedinjenim nacijama u Ženevi, izjavio je jedan neimenovani sudanski vojni zvaničnik, a prenosi agencija AP. Ambasadori su opozvani dva dana nakon što je Burhan raspustio prelaznu vladu i pritvorio premijera, mnoge vladine zvaničnike i političke lidere, u sklopu državnog udara koji su osudili SAD i Zapad.

Sudanska vojska je dozvolila Hamdoku u utorak da se vrati kući nakon međunarodnog pritiska za njegovo oslobađanje. Burhan je rekao da su vojne snage bile prinuđene da preuzmu vlast zbog trvenja između političkih partija, i mogućnosti da takvi sukobi dovedu do građanskog rata. Ali bin Jahia, sudanski izaslanik u Ženevi, burno je reagovao nakon svoje smene.

"Neću štedeti napore da preokrenem situaciju, objasnim činjenice i oduprem se pomračenju koje su državni zvaničnici nametnuli mojoj voljenoj zemlji", rekao je on u video snimku objavljenom na internetu.

Nureldin Sati, sudanski izaslanik u SAD, rekao je pre dva dana da radi sa sudanskim diplomatama u Briselu, Parizu, Ženevi i Njujorku na "pružanju otpora vojnom puču u znak podrške herojskoj borbi sudanskog naroda''''.

Ranije ove nedelje, grupa od više od 30 sudanskih diplomata u Sudanu i van njega, osudila je u zajedničkom saopštenju vojno preuzimanje vlasti, navodeći da su ambasadori u Belgiji, Švajcarskoj i Francuskoj obećali trajnu odanost vladi Hamdoka.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet