Fokus

Kazahstan postigao sporazum s Fejsbukom o spornim sadržajima

Komentari

Autor: Tanjug

01/11/2021

-

15:46

Kazahstan postigao sporazum s Fejsbukom o spornim sadržajima
Kazahstan postigao sporazum s Fejsbukom o spornim sadržajima - Copyright AP Photo/Paul Sakuma, File

veličina teksta

Aa Aa

Kompanija Meta, vlasnik Fejsbuka, odobrila je vladi Kazahstana pristup obaveštavanja o spornim sadržajima, nakon što je ta država zapretila da će blokirati ovu društvenu mrežu za milione domaćih korisnika.

Vlada u Nur-Sultanu i Fejsbuk objavili su danas u zajedničkom saopštenju da će sporazum, prvi takve vrste u postsovjetskom regionu centralne Azije, pojednostaviti proces uklanjanja sadržaja koje Kazahstan smatra nedozvoljenim, prenosi Rojters.

Parlament ove naftom bogate zemlje je počeo u septembru rad na zakonu koji će omogućiti vladi da blokira društvene mreže i aplikacije za razmenu poruka ukoliko njihovi programeri ne otvore kancelarije u Kazahstanu i ne imenuju rukovodioce koji su lično odgovorni za razmatranje žalbi vlasti.

Član parlamentarne komisije za društveni i kulturni razvoj Aidos Sarim, jedan od kreatora zakona, napisao je na svojoj Fejsbuk stranici da je zakon utro put za razgovore sa tehnološkim gigantima i da su vlasti sada spremne da ublaže njegove odredbe.

Sporazum između vlade u Nur-Sultanu i Fejsbuka „obezbeđuje Kazahstanu direktan i ekskluzivan pristup Fejsbukovom sistemu za obaveštavanje o sadržaju“ (CRS) koji omogućava vladi da prijavi sadržaj koji možda krši kompanijsku globalnu politiku sadržaju i lokalne zakone Kazahstana, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Kritičari zakona optužuju vlasti ove 19-milionske zemlje da traže nove alate za cenzuru, dok autori zakona kažu da im je cilj da spreče sajber zastrašivanje i deljenje štetnih sadržaja.

Prema podacima vlade u Kazahstanu ima najmanje 3,2 miliona korisnika Fejsbuka. Druge aplikacije Meta Platforme, kao što su Instagram i Vacap, još su popularnije.

Komentari (0)

Svet