Fokus

Zbog inteziviranja kineske vojne aktivnosti, Tajavan najavljuje jačanje vojnih potencijala

Komentari

Autor: Tanjug

02/11/2021

-

07:58

Zbog inteziviranja kineske vojne aktivnosti, Tajavan najavljuje jačanje vojnih potencijala
Zbog inteziviranja kineske vojne aktivnosti, Tajavan najavljuje jačanje vojnih potencijala - Copyright Tanjug/AP Photo/Chiang Ying-ying

veličina teksta

Aa Aa

Tajvansko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da će pojačati obuku svojih rezervnih snaga tokom sledeće godine i da će udvostručiti vojne vežbe i bojevo gađanje, jer je Kina intenzivirala vojne aktivnosti u blizini tog ostrva.

Tenzije između Tajpeja i Pekinga, za koji je Tajvan suverena kineska teritorija, eskalirale su poslednjih nedelja jer je Peking intenzivirao vojni pritisak, koji uključuje i česte misije kineskih ratnih aviona u zoni identifikacije protivvazdušne odbrane Tajvana, preneo je Rojters.

Ministar odbrane Čiu Kuo-čeng je prošlog meseca opisao situaciju kao "najozbiljniju" u više od 40 godina i pozvao na dodatna ulaganja u domaće vojne kapacitete.

Kineski ministar spoljnih poslova optužuje SAD za tenzije oko Tajvana

Podsetimo, kineski ministar spoljnih poslova rekao je pre dva dana američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu da su tenzije oko Tajvana izazvane podrškom američkih snaga koje se zalažu za njegovu nezavisnost, saopštilo je danas kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

profimedia

 

Kineski ministar i državni savetnik Vang Ji pozvao je Sjedinjene Američke Države da isprave svoj "pogrešan kurs", kako se navodi, o raznim pitanjima i da vrate kinesko-američke odnose na kolosek zdravog razvoja, prenosi agencija Rojters.

Na sastanku na marginama samita Grupe 20 u Rimu, Vang Ji je rekao Blinkenu da je Tajvan najosetljivije pitanje u njihovim odnosima, dodaje se u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet