Fokus

Teheran potvrdio nastavak bečkih pregovora 29. novembra

Komentari

Autor: Tanjug

03/11/2021

-

21:52

Teheran potvrdio nastavak bečkih pregovora 29. novembra
Teheran potvrdio nastavak bečkih pregovora 29. novembra - Copyright profimedia/AFP PHOTO / HO / IRAN'S HIGH COUNCIL FOR HUMAN RIGHTSAli

veličina teksta

Aa Aa

Pregovori Irana i svetskih sila o obnavljanju nuklearnog sporazuma iz 2015. biće nastavljeni 29. novembra, potvrdio je danas glavni iranski pregovarač Ali Bageri Kani.

Zamenik iranskog ministra spoljnih poslova je na Tviteru objavio da je obavio telefonski razgovor sa izaslanikom Evropske unije u pregovorima Enrikeom Morom, a u vezi s nuklearnim sporazumom, prenosi Rojters.

"U telefonskom razgovoru dogovorili smo se da 29. novembra u Beču otpočnemo pregovore sa ciljem ukidanja nelegalnih i nehumanih sankcija", napisao je Bageri Kani u tvitu.

Pregovori o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine su u zastoju otkako je nova vlada preuzela vlast u Teheranu u julu ove godine, a konzervativna administracija predsednika Ebrahima Raisija usvojila je oštru liniju u pregovorima sa SAD, uslovljavajući ih ukidanjem sankcije Iranu.

Vašington je, s druge strane, ostao pri stavu da Iran mora najpre da se vrati za pregovarački sto i da se pridržava nuklearnog sporazuma iz 2015.godine iz koga se bivša američka administracija pod Trampom povukla u maju 2018, nakon čega je usledilo ponovno uvođenje sankcija.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet