Fokus

Lideri Nemačke, Francuske, Velike Britanije i SAD zabrinuti zbog nuklearnih aktivnosti u Iranu

Komentari

Autor: Euronews, AP, Euronews Srbija

30/10/2021

-

19:25

Lideri Nemačke, Francuske, Velike Britanije i SAD zabrinuti zbog nuklearnih aktivnosti u Iranu
Tanjug/AP/Stefan Rousseau - Copyright Tanjug/AP/Stefan Rousseau

veličina teksta

Aa Aa

Lideri Nemačke, Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država izrazili su "ozbiljnu i rastuću zabrinutost" zbog iranskog nuklearnog programa nakon sastanka na marginama samita Grupe 20 u Rimu.

Lideri četiri zemlje rekli su da je Iran "ubrzao tempo provokativnih nuklearnih koraka, kao što je proizvodnja uranijuma i metala obogaćenog uranijumom".

Emanuel Makron, Boris Džonson, Angela Merkel i Džo Bajden naglasili su važnost vraćanja Irana i SAD nuklearnom sporazumu iz 2015. poznatom kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije.

SAD su se na čelu sa predsednikom Donaldom Trampom povukle iz sporazuma šest svetskih sila i Irana kojim se Teheran 2015. obavezao da će obustaviti nuklearni program u zamenu za ukidanje sankcija.

Makron, Bajden, Džonson i Merkel rekli su da veruju da je "moguće brzo postići i primeniti sporazum o povratku na punu usklađenost kako bi se dugoročno obezbedilo da je Iranski nuklearni program isključivo za miroljubive svrhe i da obezbedi ukidanje sankcija sa dugotrajnim implikacijama na ekonomski rast Irana".

Poziv Raisiju da izbegne "opasnu eskalaciju" situacije

Oni su pozvali iranskog predsednika Ebrahima Raisija da izbegne "opasnu eskalaciju" situacije.

Međunarodna agencija za atomsku energiju Ujedinjenih Nacija iskazala je zabirnutost zbog nuklearnog materijala na neprijavljenim lokacijama u Iranu.

Dok su razgovori o vraćanju Vašingtona i Teherana u usaglašenost bili odloženi od juna, kada je iranski predsednik Raisi preuzeo vlast, Iran je nedavno rekao da je spreman na pregovore.

Sastanak četiri lidera usledio je nekoliko dana nakon što su američki zvaničnici okrivili Iran da je obezbedio napad dronom na američku ispostavu u Siriji. U napadu nije bilo žrtava i povređenih.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet