Fokus

Blinken: U planu je da se Iran vrati u nuklearni sporazum

Komentari

Autor: FoNet

31/10/2021

-

22:17

Blinken: U planu je da se Iran vrati u nuklearni sporazum
Entoni Blinken - Copyright Tanjug AP/Olivier Douliery

veličina teksta

Aa Aa

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da Sjedinjene Države rade sa Nemačkom, Francuskom i Velikom Britanijom na planu da se Iran vrati u nuklearni sporazum.

I dalje verujemo da je diplomatija najbolji način da se nosimo sa pretnjom od iranskog nuklearnog programa, rekao je Blinken u Rimu, gde je prisustvovao samitu Grupe 20, prenosi Politiko. On je naveo da je američki predsednik Džo Bajden u Rimu razgovarao sa liderima Nemačke, Francuske i Velike Britanije o načinu na koji se treba baviti nuklearnim programom Irana.

To je zaokret u američkom pristupu tom problemu, jer su SAD bile potpisnice nuklearnog sporazuma sa Iranom iz 2015. godine, ali je bivši predsednik Donald Tramp odlučio da se povuče iz njega. Bajdenova administracija je potvrdila da želi da bude deo novog sporazuma, ali početni razgovori u Beču nisu rešili neka osnovna pitanja.

Uprkos tome, iz Teherana je poručeno da će se Iran pre kraja novembra vratiti za pregovarački sto, ali u Vašingtonu ostaju skeptični prema njihovim namerama.

"I dalje postoji prostor da se Iran vrati pregovorima i da postignemo saglasnost o novom sporazumu, što bi bio najbolji rezultat, ali da budem iskren, to zavisi od toga da li i Iran to stvarno hoće", kazao je Blinken.

On je dodao da bi Iran mogao da odluči i da se ne angažuje na smislen način i da odustane od postizanja saglasnosti, ali bi u tom slučaju SAD i druge zemlje učesnice prvog sporazuma "razmotrile sve druge neophodne opcije da se izbore s tim problemom".

Pored SAD, Nemačke, Francuske i Velike Britanije, deo sporazuma iz 2015. godine bile su još Rusija i Kina. Na pitanje televizije CBS šta bi mogle da budu sve druge opcije i da li bi mogle da uključe i vojnu intervenciju, Blinken je rekao "da su na stolu sve opcije". 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet