Fokus

Portparol Stejt departmenta: Podrška Šmitu da koristi Bonska ovlašćenja u BiH

Komentari

Autor: Tanjug

04/11/2021

-

21:08

Portparol Stejt departmenta: Podrška Šmitu da koristi Bonska ovlašćenja u BiH
Kristijan Šmit - Copyright Tanjug AP/AP Photo

veličina teksta

Aa Aa

Portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs izjavio je danas da Sjedinjene Američke Države pozdravljaju akciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da jednoglasno obnovi mandat za operaciju EUFOR-a Altea u Bosni i Hercegovini.

Kako je rekao, ukorenjena u Dejtonskom mirovnom sporazumu operacija EUFOR-a Altea i dalje je ključna za održavanje stabilnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, preneo je portal Klix.ba.

"Kancelarija visokog predstavnika je civilna misija koja odgovara EUFOR-u Altea. Takođe, igra ključnu ulogu u osiguravanju stabilnosti u BiH, podržavanju vladavine prava i pomaganju u reformi demokratskih institucija kako bi se unapredio napredak Bosne i Hercegovine na njenom odabranom evroatlantskom putu", kazao je Prajs.

On je dodao da SAD u potpunosti podržavaju visokog predstavnika Kristijana Šmita i njegovu sposobnost da koristi sva potrebna ovlašćenja, uključujući Bonska ovlašćenja, sve dok se ne završi Agenda 5+2 i dok BiH ne bude mirna, suverena država, s teritorijalnim integritetom i nepovratno na putu ka evropskim integracijama.

"Visoki predstavnik i njegova Kancelarija zaslužuju punu podršku međunarodne zajednice u ovom zadatku. Žao nam je što Savet bezbednosti nije mogao čuti visokog predstavnika Šmita tokom rasprave o njegovom izvještaju na sednici na kojoj je usvojena Rezolucija 2604", poručuju iz Stejt departmenta.

Oni su istakli da Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju vladu BiH, jer nastoji da konsoliduje multietničku demokratiju i ojača demokratske institucije, suzbije korupciju i pruži ekonomske šanse za sve ljude. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet