Fokus

Grad koji se guši u smeću: Niko ne otvara prozore, a od rojeva muva ne može da se živi (VIDEO)

Komentari

Autor: AP, T.T.

13/11/2021

-

17:04

AP

veličina teksta

Aa Aa

Grad na periferiji drugog po veličini grada Sfaksa u Tunisu, našao se usred ekološkog skandala nakon odluke lokalnih vlasti da zatvore deponiju bez alternativnog plana.

Smeće se tako gomila na ulicama Agareba više od mesec dana od zatvaranja deponije Kena.

Stanovnici grada su se dugo zalagali za zatvaranje deponije, pozivajući se na zabrinutost za zdravlje i životnu sredinu. Međutim, nakon što su vlasti zatvorile deponiju, nisu imali plan za alternativu, što je dovelo do potpunog sloma upravljanja otpadom.

Tenzije su prerasle u proteste u ponedeljak uveče nakon inicijative za ponovno otvaranje deponije, pri čemu je policija ispalila suzavac, a demonstranti palili improvizovane barikade. Kako se navodi, jedan muškarac je preminuo nakon što ga je pogodio suzavac.

Tunižansko Minsitarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je muškarac preminuo kod kuće usled srčanog udara.

Posledice nemira mogle su se videti u tinjajućim ostacima barijera u utorak, dok je tunižanska vojska nastojala da ponovo otvori puteve. Vojska je takođe u utorak obezbeđivala vladine institucije nakon što su demonstranti zapalili štab Nacionalne garde.

Salem Čeari, lokalni ekološki aktivista, ukazuje na rojeve muva koje su se okupile oko gomila smeća koje trune pored puta.

Čeari je godinama radio kao aktivista protiv zagađenja u obližnjem industrijskom gradu Sfaksu, zalažući se za čišćenje gradske luke i zatvaranje deponije Kena.

Čeari sada pak,smatra da je ekološka situacija u gradu postala toliko "katastrofalna" da bi stanovnici trebalo da dozvole privremeno korišćenje deponije.

U saopštenju koje je u utorak objavilo tunižansko Ministarstvo životne sredine, navodi se da je Kena ponovo otvorena "kako bi se smanjili zdravstveni, ekološki i ekonomski rizici".

Navodi se i niz mera koje prate ponovno otvaranje, uključujući trenutno čišćenje ulica, restruktuiranje sistema za odlaganje otpada i buduće uključivanje civilnog društva u sprovođenje nove nacionalne strategije za odlaganje otpada.

Tunis se inače godinama bori sa problemima upravljanja otpadom.

Prema procenama stručnjaka, od oko 2,5 miliona tona prikupljenog otpada godišnje, većina se odlaže na deponije bez recikliranja ili spaljivanja.

Ovo pitanje predstavlja ozbiljan izazov za novu vladu predsednika Kajsa Saieda, imenovanog prošlog meseca jer se zemlja nalazi usred političke krize.

U julu, Saied je "zamrznuo" parlamelnt i preuzeo šira izvršna ovlašćenja, a njegovi kritičari su to nazvali državnim udarom.

 

Komentari (0)

Svet