Fokus

Dve eksplozije u prestonici Ugande, ima mrtvih i ranjenih

Komentari

Autor: Tanjug

16/11/2021

-

12:02

Dve eksplozije u prestonici Ugande, ima mrtvih i ranjenih
Dve eksplozije u prestonici Ugande, ima mrtvih i ranjenih - Copyright EPA/RONALD KABUUBI

veličina teksta

Aa Aa

Dve snažne eksplozije odjeknule su rano jutros u glavnom gradu Ugande Kampali, a prema podacima ministarstva zdravstva, dve osobe su poginule, najmanje 24 su povređene, od kojih četiri kritično i više automobila je zapaljeno.

Nakon jutrošnjih detonacija nastao je haos i konfuzija jer su ljudi krenuli da beže uvereni da su u pitanju koordinisani napadi, preneo je AP.

Uzrok eksplozije za sada se ne zna, ali zvaničnici Ugande pozivaju na budnost posle niza eksplozija bombi poslednjih nedelja.

Snage bezbednosti Ugande bore se protiv pobunjenika Al Šababa povezanih sa Al Kaidom u Somaliji, odgovorne za nekoliko bombaških napada u Ugandi.

Građani Kampale svedoče da se jedna eksplozija dogodila u blizini policijske stanice, a druga u ulici nadomak zgrade parlamenta, preneo je ranije Rojters.

Na amaterskom video-snimku objavljenom na društvenim mrežama vidi se oblak belog dima koji se diže s mesta eksplozije kod policijske stanice.

Policija nije odmah komentarisala jutrošnje ekspolozije i za sada se ne zna da li je u pitanju bio bombaški napad.

Pre manje od mesec dana, 23. oktobra u eksploziji bombe pune gelera u restoranu u predgrađu Kampale poginula je jedna kelnerica, najmanje sedmoro je ranjeno, a odgovornost za taj napad po prvi put je preuzela frakcija Islamske države u centralnoj Africi.

Druga eksplozija, koja je ođeknula dva dana kasnije u putničkom autobusu ubila je samo bombaša samoubicu, saopštila je policija.

Čak i pre tih napada, vlada Velike Britanije je ažurirala svoje savete za putovanja u Ugandu, upozoravajući da će ekstremisti "veoma verovatno pokušati da izvrše napade" u ovoj istočnoafričkoj zemlji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet