Fokus

Ko je Gadafijev sin koji se kandidovao za predsednika Libije?

Komentari
Ko je Gadafijev sin koji se kandidovao za predsednika Libije?
Saif al-Islam al-Gadafi - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kandidatura Saifa al-Islama Gadafija, sina pokojnog libijskog lidera Moamera al-Gadafija, za koju se saznalo u nedelju, izenadila je mnoge u Libiji i izazvala oprečne stavove. 

Dok ima onih koji podržavaju ovu odluku, BBC navodi da je jedan broj organizacija za zaštitu ljudskih prava izrazio strah da glasanje, koje je inače zakazano za 24. decembar, neće biti održano u slobodnim i fer uslovima.

Rojters za njega navodi da je reč o jednom od naistaknutijih i najkonzervativnijih ličnosti za koje se očekuje da se kandiduje za predsednika. 

BBC prenosi da su ovim povodom i svetske sile i generalni sekretar Ujedinjenih nacija upozorili da će svako ko pokuša da ometa izbore ili lažira ishod morati da se suoči sa posledicama.

Fotografije i snimci koji kruže društvenim mrežama prikazuju Saifa al Islam Gadafija kako sedi ispred reklamnog postera za predstojeće glasanje i potpisuje papire za kandidaturu.

 

 

To je sasvim drugačija slika od one koju je on odavao pre pobune koja je srušila vlast njegovog oca 2011. godine, ocenjuje BBC.

Gadafijeva deca

Inače, Saif al-Islam Gadafi (49) doktorirao je na Londonskoj školi ekonomije. Bio je viđen kao reformističko lice Gadafijevog režima pre pobune koja se u Libiji desila 2011. godine, ukazuje Asošiejtid pres.

Posle više od 40 godina na vlasti, Moamer Gadafi je ubijen u oktobru 2011. godine usred borbi koje su kasnije prerasle u građanski rat.

Posle surovog svrgavanja Muamera Gadafija, pobunjenici su zarobili i Saifa al Islam Gadafija. On je oslobođen tek u junu 2017. godine posle više od pet godina pritvora. 

profimedia

 

Međutim, BBC navodi da njega i dalje traži Međunarodni krivični sud zbog optužbi za zločine protiv čovečnosti koji su navodno počinjeni u prvim nedeljama pobune 2011. godine.

Inče, Moamer Gadafi je imao osmoro dece. AP navodi da je većina igrala značajne uloge u njegovom režimu. Njegov sin Mutasim je ubijen u isto vreme kada je Gadafi zarobljen i ubijen. 
Još dva sina, Saif al-Arab i Hamis, ubijeni su ranije u pobuni, a al-Sadi Gadafi, pušten je na slobodu nakon što je više od sedam godina bio u pritvoru u Tripoliju.

Intervjuom prekinuo ćutanje

O Saifu al-Islama Gadafiju se jedno vreme ništa nije znalo dok u julu 2021. godine nije prekinuo ćutanje i dao intrvju za Njujork Tajms

S obzirom da je u Libiji treba da se održe predsednički izbori, 24 France je nakon što je objavajen ovaj intervju ocenio kao njegovu najavu o povratku u političku arenu.

Istog mišljenja je i sam Njujork tajms, za koji je Gadafi i dao intervju, koji je ocenio kao izuzetan povratak nezavisno od toga hoće li pobediti na izborima ili ne.

Međutim, ovo njegovo pojavljivanje nije prva najava njegovog povratka politici. 

U martu 2018. godine je Libijski narodni front, stranka koja ne krije svoje pro-Gadafijeve sklonosti, objavila da će sin "afričkog kralja kraljeva" da se kandiduje za predsednika.

Inače, stručnjak za pitanja oko Libije i istraživač američkog centra Atlantik konzul, Emadedin Badi kazao je za France 24 da nije nemoguće da još jedan Gadafi dođe na vlast.

"Nije nemoguće da se to u jednom trenutku dogodi. Još uvek je rano prognozirati ishod. Šanse mu nisu velike, ali postoje", smatra on.

Nostalgičari porodice Gadafi

Sam Gadafijev sin, i dalje je jako popularan među nostalgičarima bivšeg režima, kao i među klanovima koji su ostali lojalni ovoj porodici, piše France 24. 

Analitičari ocenjuju da je njegov povratak interestantan za sve, posebno jer je situacija u Libiji jako loša. Kako kažu, zemlja se suočava sa ekonomskom neizvesnošću, naoružanim policajcima, podelama između istoka i zapada i kontinuiranim mešanjem spoljnih sila koje su podržavale sukobljene strane, s ciljem da dobiju uticaj u naftom bogatoj zemlji.

Pro-Gadafijev sentiment ostao je prisutan najviše među delovima stanovništva koji su razočarani hroničnom nestabilnošću i nasiljem koji su prisutni u zemlji tokom protekle decenije.

Tanjug AP/Ammar El-Darwish

 

"Nema novca, nema obezbeđenja. Ovde više nema života. Idi na benzinsku pumpu, nema benzina. Sa druge strane se nafta i gas izvoze u Italiju. Ovo je više od neuspeha, ovo je fijasko", objašnjava Badi trenutno stanje u Libiji.

"Poslednjih godina se njegov položaj dosta poboljšao upravo u zajednicama koje loše žive. Intrestantno je da mnogo više nostalgije za ovom porodicom je sada, nego što je bila ranije. Ironično je da se i među mlađim generacijama nalaze njegove pristalice, a oni i nisu bili dovoljno stari tokom vlasti Gadafija i nisu iskusili", rekao je Badi.

(Priredila: Jovana Stanković)

 

Komentari (0)

Svet