Fokus

Minsk tvrdi: Beloruska avio-kompanija zabranila migrantima ukrcavanje

Komentari

Autor: Tanjug

18/11/2021

-

09:35

Minsk tvrdi: Beloruska avio-kompanija zabranila migrantima ukrcavanje
Minsk tvrdi: Beloruska avio-kompanija zabranila migrantima ukrcavanje - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Beloruska državna avio-kompanija "Belavija" prestala je da dozvoljava građanima iz Avganistana, Iraka, Libana, Libije, Sirije i Jemena da se ukrcavaju na njene letove iz uzbekistanske prestonice Taškenta za Minsk, prenela je danas beloruska agencija Belta.

Evropska unija je prethodno optužila Belorusiju da dovozi migrante, uglavnom sa Bliskog istoka, i tera ih da ilegalno pređu granicu sa Poljskom u sklopu "hibridnog napada" na blok, prenosi agencija Rojters. Belorusija, međutim, poriče da podstiče krizu.

Istovremeno, Liban, država koja je na listi "Belavije" dao je instrukcije aviokompanijama da ograniče broj putnika koji lete ka Belorusiji samo na one koji imaju vize, prijavljen boravak ili belorusko državljanstvo, prema saopštenju Generalnog direktorata za civilno vazduhoplovstvo.

Beloruska agencija Belta prenela je pre nekoliko dana saopštenje Aviokompanije Belavia da državljani Iraka, Sirije, Jemena i Avganistana neće biti primani na letove iz Dubaija za Belorusiju.

"U skladu sa odlukom nadležnih organa UAE, od 14. novembra državljani Avganistana, Iraka, Jemena, Sirije neće biti prihvaćeni za prevoz na letovima iz Dubaija za Belorusiju. Putnici koji potpadaju pod ovu zabranu moći će da refundiraju punu cenu avio karata na mestu kupovine“, navodi se u saopštenju aviokompanije.

Inače, evropske zemlje optužuju Minsk da avionima dovodi na hiljade migranata, uglavnom sa Bliskog istoka, i da ih teraju da prelaze granice sa EU iilegalno, kao deo "hibridnog rata" protiv EU, preneo je Rojters.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet