Evropa

Merkel ponovo razgovarala sa Lukašenkom o situaciji na granici Belorusije i EU

Komentari

Autor: Tanjug

17/11/2021

-

18:30

Merkel ponovo razgovarala sa Lukašenkom o situaciji na granici Belorusije i EU
Merkel ponovo razgovarala sa Lukašenkom o situaciji na granici Belorusije i EU - Copyright Tanjug/Michele Tantussi/Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka kancelarka Angela Merkel ponovo je danas razgovarala sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom, naglasivši potrebu da se dozvoli Ujedinjenim nacijama i Evropskoj komisiji da pruže pomoć migrantima na granici Belorusije sa Poljskom.

Kao i u izjavi nakon prvog telefonskog razgovora u ponedeljak, portparol kancelarke Štefen Zajbert nije pomenuo Lukašenka kao beloruskog predsednika, nazivajući ga isključivo "gospodinom Lukašenkom", s obzirom na to da Nemačka i većina zapadnih zemalja ne priznaju njegovu pobedu na izborima prošlog avgusta.

Predsednik Belorusije razgovarao je u ponedeljak s nemačkom kancelarkom o migrantskoj krizi na belorusko-poljskoj granici i zahtevu Merkelove da dozvoli humanitarnu pomoć, objavili su beloruski državni mediji. To je bio prvi telefonski razgovor Lukašenka sa nekim od zapadnih lidera od kako je prošlog leta nasilno suzbijao masovne proteste nakon predsededničkih izbora na kojima je osvojio šesti mandat.

Estonska ministarka: Lukašenko želi priznanje

Ministarka inostranih poslova Estonije Eva-Marija Limets tvrdi da je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko obećao Evropskoj uniji da će okončati migracionu krizu u zamenu za priznavanje njegovog mandata i ukidanje sankcija.

"On želi da se sankcije ukinu i da mu se prizna mandat na čelu države", preneo je izjavu ministarke portal ERR, navodi TASS.

Migrantska kriza na beloruskim granicama sa članicama Evropske unije eskalirala je 8. novembra kada je nekoliko hiljada ljudi prišlo poljskoj granici sa beloruske strane i pokušalo da pređe u Poljsku.

Zemlje EU okrivile su Minsk za hibridni rat i pozvale na dodatne sankcije Belorusiji, a Lukašenko je poručio da je odgovornost za novonastalu situaciju sa migrantima na zapadnim zemljama, čija je politika, kako je rekao, naterala ljude da beže od rata.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa