Fokus

Bajdenov savetnik: Australija neće izgubiti suverenitet zbog "Aukus" pakta

Komentari

Autor: Gardijan

01/12/2021

-

10:26

Bajdenov savetnik: Australija neće izgubiti suverenitet zbog "Aukus" pakta
Susret Džozefa Bajdena i Skota Morisona u Njujorku - Copyright Tanjug/ AP Photo/Evan Vucci

veličina teksta

Aa Aa

Australija neće izgubiti suverenitet zbog "Aukus" pakta sa Velikom Britanijom i SAD, rekao je glavni savetnik američkog predsednika Džoa Bajdena za Indo-Pacifik, Kurt Kembel.

Kembel je u sredu takođe rekao da je američki predsednik na nedavnom virtuelnom sastanku sa kineskim predsednikom Sijem Đinpingom pokrenuo temu trgovinskih štrajkova Pekinga protiv Australije, kao primer "međunarodnih tema" o kojima su razgovarali. Kako je dodao, Peking vodi "dramatičan ekonomski rat" protiv Australije.

Ovaj "ekonomski rat", navodi Kembel, sastoji se od uvođenja carina i nezvaničnih zabrana uvoza australijskog vina, ječma, morskih plodova i uglja u poslednjih godinu i po dana. Dodao je i da Kina hoće "da slomi Australiju, da je baci na kolena", ali da u tome neće uspeti, preneo je Gardijan.

Kembel se, inače, smatra ključnom figurom u formiranju bezbednosnog pakta triju anglosaksonskih zemalja pod akronimom "Aukus". Ovaj pakt je, inače, predstavljen u septembru, a velike prigovore imala je Francuska, sa kojom je Australija prethodno imala dogovor o trgovini podmornicama, od kojeg je morala da odustane.

Kako je Kembel rekao na konferenciji Lou instituta u sredu, trenutni plan Australije da nabavi najmanje osam podmornica na nuklearni pogon je "ogroman izazov", s obzirom na to da ova država "sama po sebi nema nuklearnu industriju".

Tokom poslednjih godinu i po dana, dodao je, rađena su proučavanja kako bi se videlo da li postoje prepreke koje su "nepremostive", ali lideri Australije, SAD i Velike Britanije ne bi objavili potpisivanje ovog sporazuma ukoliko smatraju da odredbe unutar njega ne mogu da se ispune.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet