Fokus

Lažni "korona doktor": Kako je nepostojeći biolog posejao lažne vesti na Fejsbuku i ko se iza njega zapravo krije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/12/2021

-

19:58

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Na Fejsbuku se 24. jula pojavio nalog osobe koja se predstavlja kao Vilson Edvards, biolog iz Švajcarske. Nekoliko sati nakon što je napravio profil, objavio je priču, pozivajući se na svoje izvore iz SZO, kojom sugeriše da SAD pritiskaju ovu organizaciju da utvrdi da koronavirus potiče iz Kine.

Fejsbuk je u svom godišnjem izveštaju, objavljenom pre nekoliko dana, utvrdio kako je ovaj nalog nastao, i da su sa čitavom pričom o širenju lažnih vesti povezani zaposleni iz raznih kineskih kompanija.

Nakon prvobitne objave "Edvardsa", proširili su je lažni nalozi, ali i pravi, iza kojih su stajali zaposleni u raznim kineskim kompanijama širom sveta. Ove lažne objave bile su namenjene engleskom govornom području, a najzastupljenija je bila firma "Sichuan Silence Information Technology", koja se, kako je navedeno, bavi projektovanjem računarskih sistema i srodnih usluga.

Švajcarska ambasada je utvrdila da Vilson Edvards zapravo ne postoji, i pozvala kinesku štampu i "onlajn" zajednicu da uklone sve objave u kojima se pozivaju na navodne izjave Edvardsa. Ubrzo nakon obelodanjivanja ove priče, to se i desilo.

Inače, zanimljiva je činjenica da izveštaj koji je obelodanio šta se nalazi iza lažnog profila pod nazivom Vilson Edvards potpisuje David Agranovič, koji je pre kompanije Meta radio u jednoj američkoj obaveštajnoj službi.

Detaljnije o temi pogledajte u "Kocki" Miloša Milića.

Komentari (0)

Svet