Fokus

Da li treba da se vakcinišu oni koji su već preležali kovid 19? Grci imaju odgovor

Komentari

Autor: Proto thema

11/05/2021

-

16:55

Da li treba da se vakcinišu oni koji su već preležali kovid 19? Grci imaju odgovor
Da li treba da se vakcinišu oni koji su već preležali kovid 19? Grci imaju odgovor - Copyright EPA/NARONG SANGNAK

veličina teksta

Aa Aa

Grčki Nacionalni komitet za vakcinaciju uskoro će objaviti dve važne nove preporuke kada su vakcine protiv kovida 19 u pitanju.

U skladu sa najnovijim naučnim podacima, komitet bi sledeće nedelje trebalo da objavi važnu preporuku koja se tiče svih onih koji su preležali kovid 19, a nisu sigurni da li treba da prime vakcinu.

Preporuka će glasiti da oni koji su u potpunosti ozdravili, mogu primiti vakcinu u roku od 90 dana od pozitivnog PCR testa.

Ono što je još važnije jeste da će se vakcinacija ljudi koji već imaju izgrađena antitela, smatrati kompletnom sa samo jednom dozom vakcine, umesto dve.

"U slučaju ljudi koji su se razboleli i oporavili od kovida 19 smatramo da je prirodni imunitet jednak prvoj dozi vakcine. Uz primenu jedne doze vakcine nakon ozdravljenja, pacijent će biti zaštićen kao neko ko je primio dve doze", objasnili su stručnjaci za protothema.gr.

Druga preporuka, koja će najverovatnije biti objavljena 15. jula tiče se vakcinacije dece, pa se pretpostavlja da će Grčka pratiti trendove Evropske unije kada je ova tema u pitanju.

 

Komentari (0)

Svet