Fokus

Počele vojne vežbe Japana na ostrvu Hokaido, traju devet dana imaju na stotine vojnika

Komentari

Autor: Tanjug

06/12/2021

-

07:36

Počele vojne vežbe Japana na ostrvu Hokaido, traju devet dana imaju na stotine vojnika
Počele vojne vežbe Japana na ostrvu Hokaido, traju devet dana imaju na stotine vojnika - Copyright Tanjug AP/Eugene Hoshiko

veličina teksta

Aa Aa

Desetine tenkova i stotine vojnika ispaljivali su eksplozive i pucali iz mitraljeza tokom današnjih vojnih vežbi na severnom japanskom ostrvu Hokaido.

Na ostrvu koje samo more razdvaja od Rusije, Japan je medijima predstavio vojne vežbe snaga samoodbrane, koje će trajati devet dana i uključivaće oko 1.300 vojnika kopnenih samoodbrambenih snaga, prenosi agencija AP. Dok su stotine vojnika klicale kako je propisano i mahali zastavama svojih jedinica, redovi tenkova su pucali na ciljeve koji su predstavljali neprijateljske projektile ili oklopna vozila.

Japan se u poslednje vreme fokusirao na svoje odbrambene sposobnosti i pažljivo izbegava da koristi reč "vojska" za svoje trupe, ali su japanski zvaničnici sve više počeli da vrše pritisak na građane da podrže povećanu potrošnju na odbranu, u sklopu nastojanja da odbrane svoje teritorijalne i vojne interese od Kine, Severne Koreje i Rusije, navodi AP.

Budžet od više desetina milijardi, koji se svake godine ulaže u vojsku, izgradio je japanski arsenal od skoro 1.000 ratnih aviona i desetine razarača i podmornica. Međutim, ne slažu se svi sa ovim nagomilavanjem oružja, zbog čega brojni kritičari i susedi Japana pozivaju Tokio da uči iz svoje prošlosti i da se odustane od vojne ekspanzije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet