Fokus

Bajden otvorio Samit demokratije: Suočavamo se s alarmantnim izazovima; Vučić najavio novu inicijativu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/12/2021

-

17:07

Bajden otvorio Samit demokratije: Suočavamo se s alarmantnim izazovima; Vučić najavio novu inicijativu
Bajden otvorio Samit demokratije: Suočavamo se s alarmantnim izazovima; Vučić najavio novu inicijativu - Copyright Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden otvorio je danas Smit za demokratiju uz konstataciju da je situacija alarmantna po pitanju globalnog pada demokratskih institucija.

U svom govoru na otvaranju, on je poručio da mu je ovaj samit "već dugo u mislima" imajući u vidu izazove sa kojima se savremeni svet suočava.

"Suočavajući se sa stalnim i alarmantnim izazovima u demokratiji, univerzalnim ljudskim pravima, širom sveta, demokratiji su potrebni šampioni“, rekao je Bajden na početku samita.

Kako je naveo, jačanje demokratski institucija zahteva stalan trud, a očuvanje demokratije je "izazov našeg vremena".

"Podaci govore da idemo u pogrešnom pravcu"

"Američka demokratija je stalna borba, borba da živimo u skladu sa najvišim idealima i da izlečimo naše podele i ponovo se posvetimo ideji o osnivanju naše nacije koja je sadržana u našoj Deklaraciji nezavisnosti, za razliku od mnogih vaših dokumenata", rekao je Bajden.

Američki predsednik je pozvao lidere zemalja učesnica da udvostruče napore na jačanju demokratije.

Bajden je govorio i o svojoj političkoj borbi da izdejstvuje usvajanje zakona o biračkim pravima, pa i o izazovima sa kojima se SAD suočavaju po pitanju demokratskih institucija.

"Stvar je hitna. Podaci nam govore da idemo u pogrešnom pravcu", rekao je Bajden.

Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

 

 

Među više od 100 lidera koji učestvuju na skupu, Srbiju je predstavljao predsednik Aleksandar Vučić i to na panelu o odbrani od autoritarizma, rešavanju problema korupcije i promovisanju ljudskih prava. 

"Velika mi je čast da se govorim na ovom skupu. Srećan sam što su SAD organizovale ovakav događaj u svetlu krize za demokratiju i što se zalaže za jednaka prava, poštovanje ljudskih prava", rekao je Vučić u svom obraćanju na Samitu za demokratiju.

Predsednik Srbije: Članstvo u EU pritoritet

Srbija je, naveo je, fokusirana na borbu protiv korupcije, "a članstvo u EU je prioritet

"Činimo napore da usvojimo najbolje evropske prakse u oblastima vladavine prava i borbi protiv korupcije. Usled predstojećih izbora nastojimo da se svačiji glas čuje", dodado je predsednik Srbije.

On je posebno govorio o važnosti saradnje među državama regiona, ističući inicijativu Otvoreni Balkan koja je pokrenuta sa susednim zemljama, a koja se bazira na evropskim slobodama. Kako je naveo, slobode i jednaka prava za sve preduslov su za napredak Balkana.

"Naša zemlja posebno poštuje prava manjina, lideri smo u regonu kada je u pitanju jednakost polova", naveo je Vučić.

Kako je dodao, Srbija snažno podržava demokratsko društvo u kojem su svi građani jednaki, uživaju sva prava i mogu da učestvuju u svim aspektima života - društvenom, političkom i ekonomskom.

Prinskrin/Euronews

 

 

"Svakom zloupotrebom demokratskih principa mi samo obmanjujemo sebe i time ugrožavamo, pre svega, sopstveno dobro. To je posebno istakla aktuelna pandemija, podsećajući nas da niko nije imun na globalne pretnje i da moramo pokazati da su demokratije sposobne da se izbore sa ovim zajedničkim izazovima, kao i da donesu konkretne rezultate za naše građane. Srbija je spremna da i u budućnosti bude dosledan i pouzdan partner u tom cilju", naveo je predsednik Srbije.

Globalna inicijativa za inkluziju Roma

Predsednik Srbije je najavio i novu inicijativu, za koju veruje da je podržavaju i ostali lideri Zapadnog Balkana.

”Zajedno moramo da ubrzamo inkluziju Roma. Moramo ulagati u Rome koji su demografski aktivni, bogati preduzetničkim duhom i predstavljaju višejezičnu zajednicu, koja je bila najviše isključena iz tokova napredovanja i najteže pogođena tokom kovida”, rekao je Vučić.

Tanjug/Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

 

 

Skupu su se, između ostalih obratili i lideri regiona među kojima i premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić koji je istakao značaj u borbi za očuvanje demokratije, kao i za dobro protiv korpucije.

On je istakao da je za Crnu Goru važan ulazak u EU i zahvalio SAD na podršci na tom putu. Takođe, istakao je značaj saradnje sa NATO. Ukazao je i na, kako je rekao, značaj koji za Crnu Goru  ima promena koja se dogodila na izborima 30. avgusta prošle godine.

Krivokapić o slobodi medija, Pendarovski o slabljenju demokratije

"Decenijama dugim problemima došao je kraj promenom vlade, koja označila demokratizaciju društva" , rekao je Krivokapić koji je u svom govoru je posebno istakao i važnost slobode medija.

U završnoj poruci pozvao je na zajedništvo i na solidarnu borbu protiv još uvek aktuelne pandemije kovida 19.

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski je ukazao na "oslabljen imunitet demokratije, svuda u svetu".

"Ovaj samit za demokratiju, poklapa se sa danima borbe protiv korupcije i borbe za ljudska prava. Ove godine Severna Makedonija beleži tri decenije od nezavisnosti i od tada se zalažemo za demokratiju, slobodu, osnovna ljudska prava i pravdu za sve. Kao multikulturalno društvo, gradimo multietničku demokratiju. U protekloj deceniji, svedoci smo rasta autokratije, ne smemo da gubimo ni minut, revitalizacija demokratije je naš zadatak", poručio je makedonski predsednik.

Vljosa Osmani, predsednica Kosova je navela da je borba za demokratiju je proces koji traje i založila se za "potpunu primenu vladavine prava, kao i za prava žena".

Dvodnevni virtuelni Samit za demokratiju koji organizuje američki predsednik Džozef Bajden počeo je danas danas uz učešće više od 100 zemalja, a među pozvanima nema Rusije ni Kine.

Srbija i Kosovo u čije ime je govorila predsednica Vljosa Osmani su naknadno pozvani na samit, a od zapadno-balkanske šestorke na samit nije pozvana jedino Bosna i Hercegovina.

Kako je ranije saopštilo američko Ministarstvo spoljnih poslova, učesnici samita, među kojima i predstavnici civilnog društva i privatnog sektora, radiće na agendi za obnovu demokratije u svetu i razgovarati o načinima suočavanja sa najvećim pretnjama po demokratiju.

 

Komentari (0)

Svet